Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Gimnazija Franje Petrića odlazi u staru Tehničku?

Autor:

29.09.2009. 22:00
Gimnazija Franje Petrića odlazi u staru Tehničku?

Foto: Sebastian GOVORČIN



Točna lokacija još uvijek nije određena, no posljednjih dana traju razgovori oko pronalaska najadekvatnijeg rješenja, zbog, kako doznajemo od ravnatelja Zdravka Ćurka, velikog interesa za prostor kod Sfinge u kojem je škola trenutačno smještena. Govori se i o radioničkim prostorijama stare Tehničke škole
Gimnaziju Franje Petrića očekuje preseljenje u nove prostore. Točna lokacija još uvijek nije određena, no posljednjih dana traju razgovori oko pronalaska najadekvatnijeg rješenja, zbog, kako doznajemo od ravnatelja Zdravka Ćurka, velikog interesa za prostor kod Sfinge u kojem je škola trenutačno smještena.
Prije otprilike četiri godine, kaže Ćurko, Županija je donijela plan prioriteta izgradnje srednjih škola, prema kojem je na prvom mjestu bilo pronalaženje rješenja za smještaj Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole te Hotelijersko-turističke i ugostiteljske. Gimnazija Franje Petrića na listi prioriteta nalazila se na četvrtom mjestu, a s razvojem interesa za atraktivni dosadašnji prostor škole, prema riječima njenog ravnatelja Zdravka Ćurka, našla se u prvom planu.
Dogradnja škole ili premještaj
– Ovo je atraktivan dio grada, gdje se predviđa moguća izgradnja hotela. Vlasnički list je na nama, no ako dobijemo sve odgovarajuće uvjete, potrebne za rad u jednoj smjeni, iselit ćemo, kaže Ćurko.
Potrebe za novim prostorima ove škole, kažu nam pak u Zadarskoj županiji, ne mogu se sagledavati bez potrebe za novim prostorima i drugih srednjih škola Zadarske županije. U tu skupinu škola ulaze još: Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Prirodoslovno-grafička škola, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, Ekonomsko-birotehnička škola, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Medicinska škola Ante Kuzmanića i Obrtnička škola Gojka Matuline. Sve ove škole rade u dvije smjene i svakoj od njih potreban je dodatni ili novi prostor. Isto vrijedi i za Srednjoškolski đački dom.
– Za Gimnaziju Franje Petrića postoje dva rješenja, dogradnja škole na postojećoj lokaciji ili premještanje škole na novu lokaciju. O ovoj situaciji govori se već dosta godina, kao i za sve ostale škole, ali do sada nije bilo moguće realnije planirati razvoj škola, jer nije bilo sredstava. Nadamo se da će prijedlozi Zadarske županije za izgradnjom novih školskih zgrada koji su proslijeđeni nadležnom Ministarstvu biti prihvaćeni, jer se preko Ministarstva osiguravaju određena sredstva za izgradnju škola preko udruženih sredstava kredita Svjetske banke i državnog proračuna.
Rješenje – stara Tehnička škola?
Isto tako, ulaskom Hrvatske u Europsku unije steći ćemo mogućnost apliciranja razvojnih projekata u strukturne fondove te iz tih fondova financirati izgradnju škola, kaže Ivan Šimunić, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije.
No, iako su prije nekoliko godina i sami imali planove da bi u prostoru svog dvorišta napravili još jednu zgradu, osnivač i vlasnik škole, Zadarska županija žuri se školu iseliti, jer ih ovaj prostor zanima, kaže Ćurko, napominjući kako škola, iako nema prevelikih zahtjeva, dosadašnji prostor neće napustiti dok ne dobiju zamjenski, u kojem će moći ispunjavati državne pedagoške standarde.
A kao jedna od mogućnosti za preseljenje Gimnazije Franje Petrića, kako od ravnatelja Ćurka doznajemo, spominjan je radionički dio stare Tehničke škole od 2.060 metara kvadratnih. No, kako je to ujedno prostor u kojem se ne dozvoljava gradnja viša od jednog kata, taj je prijedlog kaže ravnatelj Ćurko, otpao. Govora je bilo i preseljenju u Školu za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost, no ona je veličinom prostora također neodgovarajuća pa je kao još jedno od rješenja predložen prostor drvnih radionica kod crkve Sv. Ivana.
Da bi čak dvije škole mogle biti smještene na Relji, a jedna u radioničkim prostorima stare Tehničke škole, potvrđuju i u Županiji. Uz Gimnaziju Franje Petrića, tako bi se na spomenutim mjestima mogle rasporediti još i škola Primjenjene umjetnosti i dizajna te Prirodoslovno-grafička, dok bi se u zgradi u Perivoju Vladimira Nazora, gdje trenutačno uz dvije gimnazije djeluju i ove spomenute dvije škole, dobio veći prostor koji bi preostalim školama omogućio provođenje nastave u jednoj smjeni.
– Škole koje budu izmještene imat će daleko najbolje uvjete za rad. Koje bi škole gdje bile smještene opet ovisi o najmanje dvije stvari: prvo, uvjetima gradnje na tim lokacijama koji su određeni Prostornim planom grada Zadra, drugo, mišljenjem Konzervatorskog odjela u Zadru o mogućnostima dogradnje jedne etaže na radioničkim prostorijama stare Tehničke škole, zaključuje Šimunić.