Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedrenje zadarski i hrvatski brand

Autor:

29.09.2009. 22:00
Jedrenje zadarski i hrvatski brand

Foto: Sebastian GOVORČIN



“Zadar centar olimpijskog jedrenja” bila je tema prvog jesenskog Morskog utorka Gradske knjižnice Zadar. Članovi jedriličarskih klubova Sv. Krševan i Uskok kratkim filmovima podsjetili su na Europsko prvenstvo u olimpijskom jedrenju klase 43er koje je održano nedavno u Zadru, osvajanje svjetskog prvenstva u klasi 470 Šime Fantele i  Igor Marenića, te planove i očekivanja za Olimpijske igre u Londonu 2012.
JK Uskok je visokim standardom u organizaciji i izvedbi Europskog prvenstva u olimpijskoj klasi 43er kao i drugih natjecanja uspješno je pozicionirao Zadar na jedriličarskoj karti svijeta.
– Slušajući druge sa strane sve što smo do sada radili bilo je na vrhunskom nivou. Znači više nema povratka, treba održati taj standard i ići dalje, kaže sportski direktor JK Uskok Robert Sandalić.
– Zadar nije političkom odlukom postao centar jedrenja kao što za to imamo primjere u Kini. Ovdje su jedriličari pokazali put i sada hrvatska politika na najvišim razinama treba prepoznati jedrenja kao naš brand kao što je to i na Novom Zelandu i potaknuti njegov razvoj jer bez velikih investicija ne ide. Sada je sve svedeno na želju klubova, volontere i sportski fanatizam, ali to ne može trajati dvadeset godina, kaže trener JK Sv. Krševan Edo Fantela.
Kada se govori o nadolazećim Olimpijskim igrama onda o njemu treba govoriti u svjetlu sedmorice zadarskih nada. Šimu Fantelu i Igora Marenića te Pavlu Kostova i Petra Cupaća već svi vide u Londonu. Očekivanja su velika i od Enie Ninčević, Romane Župan i Mihovila Fantela.
– Stariji trebaju nastaviti s radom, a mlađi upriti. Potencijal i volja postoji. Klub će stati iza svih koji budu željeli raditi, kaže Sandalić.
– Olimpijada je izuzetno stresan događaj, teži nego što to izgleda i treba se dobro spremiti. U sljedećem razdoblju Enia i Romana morat će puno raditi da odu na Olimpijadu. Pokazali su da mogu. Mihu ako želi na Olimpijadu čeka težak posao u sljedeće dvije godine, kaže Fantela.
Zadarski jedriličari to znaju i spremni su za napore jer im je jedrenje u krvi, kako kaže Šime Fantela:
– Kad bi počeli razmišljati o novcu prestali bi se baviti jedrenjem. Mi smo se njime počeli baviti s šest, sedam godina i ono nam je u krvi, imamo istinski nagon za njega.
 


 ŠIME I IGOR ZASLUŽILI DOČEK NA TRGU


Ni sportski direktor JK Uskoka Robert Sandolić ni trener Sv. Krševana Edo Fantela nisu mogli ne pokazati svoju ogorčenost lošim dočekom u Zadru svjetskih prvaka Šime Fantele i  Igor Marenića koji su napravili najbolji sportski rezultat u povijesti Zadra
– Šime i Igor su zaslužili doček na trgu, ali izgleda da su proslave na njemu rezervirane samo za određene sportove. Zadar još uvijek nije prepoznao ovaj rezultat, kaže Fantela.




 POZNATIJI PO JEDRENJU NEGO PO KOŠARCI


Moderatorica tribine Zrinka Grancarić kazala je kako je Zadar u svijetu poznatiji po jedrenju, nego po košarci. Edo Fantela je dodao kako u Danskoj svi znaju Pavli Kostovu i Petru Cupaću.
– Njihov potez bio je u Danskoj događaj godini. Za naše jedriličare svi znaju: od čistačice u hotelu, ljudi koji rade na pumpi, trgovini, svi.
Podsjetimo Pavle Kostov i Petar Cupać lani su u Kini ustupili svoj brod što je omogućilo danskim jedriličarima da osvoje olimpijsko zlato, a Pero i Pavle dobili su olimpijsku nagradu za fair ply Pierre de Coubertin.