Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Osobe s down sindromom postaju konobari

Autor:

29.09.2009. 22:00


Cilj prezentacije je da polaznici pokažu da uz primjeren rad mogu uspješno završiti tečaj i postići mnogo te da se u takvim mogućnostima prepoznaju i zadarski mladići i djevojke s Down sindromom, koji bi mogli i željeli ovaj posao obavljati, kaže Periša


Mladići i djevojke Down sindrom centra  Pula u petak će u cafe baru  Maraschino u sklopu PAPO  programa (pokušaj, analiziraj, ponovi i odlučno nastavi)  prezentirati ugostiteljske  vještine osoba s Down sindromom.
Cilj prezentacije je da polaznici pokažu kako uz primjeren rad mogu postići jako  puno i uspješno završiti tečaj,  a s druge strane, pojašnjava  Suzana Periša, predsjednica  Udruge za Down sindrom  Zadarske županije, da se u  takvim mogućnostima prepoznaju i zadarski mladići i  djevojke s Down sindromom  koji bi mogli i željeli ovaj  posao obavljati.
– U petak s početkom u 12  sati svim zainteresiranim mladim članovima Udruge za  Down sindrom Zadarske  županije prezentirat će se rad  za šankom, donošenje pića,  naplaćivanje narudžbi i drugi  poslovi. U program je već  uključeno dvadesetak mladih  iz cijele Hrvatske, a ako pokažu interes, i mladi iz Zadra  dobit će mogućnost uključiti  se i krenuti u program, kaže  Periša, pojašnjavajući da je  jedan od rezultata programa i  osnivanje grupe prijatelja  među polaznicima koji su se  povezali i kreću zajedno u  program samostalnog stanovanja. Dvoje od njih pokazalo  je posebno dobre rezultate te  se razmišlja, kaže Periša, i da  im se vrati radna sposobnost,  koja se osobama s Down  sindromom inače od 18. godine automatski oduzima.
Ovakvim programom nastoji se poticati integracija djece i mladih u sve segmente  društvene zajednice i njihova  maksimalna samostalnost, što  je, ističe Periša, izuzetno  važno te se na tome radi sve  više u drugim gradovima i u  Zadru.
– Jedan od prvih pozitivnih  primjera takve integracije u  Zadru je zapošljavanje jednog dečka u Baumaxu, a na  razini države se radi i na  razvoju škole za njegovatelje.  Uz velika ulaganja u djecu,  vrlo je važno i poticanje mladih te smo sretni, iako malim  koracima, da se takve mogućnosti sve više razvijaju,  kaže Periša.
Jedan od preduvjeta za takav razvoj je i podrška Grada  i Županije, koja je prema  riječima predsjednice Udruge, jako velika. No, ono što im  trenutačno nedostaje je rad  na ranoj intervenciji te se u  Udruzi nadaju kako će i taj  dio programa rada uskoro  također krenuti.
– Rana intervencija obuhvaća rad s djecom od samog  rođenja. Naime, kod nas se s  većinom djece koja imaju Down sindrom počinje raditi tek  od treće godine života, zbog  čega su i rezultati daleko  slabiji nego što bi mogli biti.  Kada smo prije dvije godine  krenuli s osnivanjem Udruge,  nedostatak te rane intervencije bio je potpun. No, kako  se rad s djecom razvija sve  više, očekujemo znatno poboljšanje i u tom dijelu, zaključuje Periša.