Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Otočki bataljun časno izvršio svoje ratne zadaće

Autor: Siniša Klarica

29.09.2009. 22:00
Otočki bataljun časno izvršio svoje ratne zadaće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Okupljanjem suboraca njihovih prijatelja, danas je obilježen dan osnutka Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi Otok. Prije 18 godina, u Kalima na otoku Ugljanu osnovana je postrojba Hrvatske vojske poznatija pod imenom Otočki bataljun. Ratni zapovjednik, a danas predsjednik udruge koja okuplja pripadnike ove ratne postrojbe Joško Pulja podsjetio je da je MOMP Ugljan-Dugi Otok zapravo nastao nastao je još 21. travnja po zapovijedi GŠ HV kada je samostalni otočki bataljun ‘Sv. Mihovil’ ušao u sastav HRM.
Otočki bataljun nastao je 30. rujna 1991. u mjestu Kali na otoku Ugljanu od već postojećih dragovoljačkih odreda po zapovijedi Zapovjedništva 112. brigade te je sudjelovao u opskrbi otoka i razbijanju pomorske blokade JRM formirajući obalne bitnice na otocima Molat i Permuda.


– Otočki bataljun je uz TG 112. jedina postrojba koja je u ratnu dobila zadaću napadnog djelovanja. I danas kažem da nismo bili neki heroji, ali smo sve zadaće koje su bile postavljene pred nas časno izvršili, rekao je Joško Pulja.
Pulja je podsjetio i na najteže ratne dane, osobito na pogibiju legendarnog zapovjednika Denisa Špike koji je unački poginuo u obrani Škabrnje nakon akcije Maslenica. Uz Špiku, još u trojica hrvatskih vojnika. Dragan Špar, Danijel Grbin i Miljenko Zorić položili su svoje živote u obrani hrvatske Domovine.
Među uzvanicima bili su i ratni zapovjenik HRM admiral Vid Stipetić, zamjenik zadarskog gradonačelnika Darko Kasap i zapovjednik HRM-a kontradmiral Ante Urlić. Urlić koji je i sam svjedok ratnog puta Otočkog bataljuna, rekao je da su zadarski boduli, ribari i težaci, ostavili svoje „motike” i „mriže”, te se odazvali obrani Domovine.
– Domovina se na zadarskom području nije branila na otocima nego u zaleđu, pa su tako i otočani sudjelovali u najtežim bitkama za oslobađanje ovog kraja, rekao je Urlić.


Na tom tragu, Joško Pulja je podsjetio na ratni put Otočkog bataljuna, od prvog terena u Poličniku, do završnih operacija za oslobađanje zemlje kad je ova postrojba dobila zadaću čuvanja južne granice. Danas su njeni pripadnici organizirani u udrugu koja čuva uspomenu na najteže i najslavnije dane hrvatske povijesti i jedna je od najaktivnijih udruga proizašlih iz Domovinskog rata u zadarskom kraju.
Otočki bataljun nije bio samo postrojba u kojoj su sudjelovali otočani. U njenom sastavu bili su najbolji sinovi iz našeg zaleđa, ali i samog Zadra. To zajedništvo stečeno u ratu i danas njegujemo, te još uvijek djelujemo pomažući jedan drugome, kao prava postrojba, dodao je na kraju Joško Pulja.
Nakon mise zadušnice za poginule pripadnike Otočkog bataljuna, položeni su vijenci na Gradskom groblju u Zadru, a druženje je nastavljeno uz tradicionalni ručak u Novigradu.