Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Rashodi 10 milijuna kuna veći od prihoda

Autor:

29.09.2009. 22:00
Rashodi 10 milijuna kuna veći od prihoda

Foto: Mile MARIĆ



Razlog desetmilijunske razlike između prihoda i rashoda jest slabije naplaćivanje komunalne naknade od očekivanje te slabiji priljev sredstava od ministarstava i Fonda za očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost prema kojima su nominirani određeni projekti, kako je kazao dogradonačelnik Benkovca Mirko Erstić


Vijećnici Grada Benkovca usvojili su polugodišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna i prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu. Grad Benkovac ostvario je u prvih šest mjeseci prihode u iznosu od 18,7 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 28,8 milijuna. Ukupno prihodi ostvareni su sa 30,41 posto, a rashodi su ostvareni sa 46,89 posto u odnosu na godišnji plan. Rebalansom su prihodi povećani za 140 tisuća kuna sa 55,35 na 55,49 milijuna kuna, a rashodi smanjeni sa 61,3 na 59 milijuna kuna.
– Razlog desetmilijunske razlike između prihoda i rashoda jest slabije naplaćivanje komunalne naknade od očekivanje te slabiji priljev sredstava od ministarstava i Fonda za očuvanje okoliša i energetsku učinkovitost prema kojima su nominirani određeni projekti, kako je kazao dogradonačelnik Benkovca Mirko Erstić.
– Stanje novca na žiro-računu 30. lipnja iznosilo je 342 tisuće kuna. Sada je ono veće jer smo u međuvremenu naplatili dio komunalnih potraživanja i pristigla su sredstva iz ministarstava, prvenstveno Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša, kazao je Erstić.
Rebalansom proračuna smanjeni su planirani prihodi od prodaje nefinancijske imovine za dva milijuna kuna, dok su za 2,1 milijun kuna povećani prihodi od poslovanja. Kod rashoda najveća promjena je smanjenje rashoda za nabavu nefinancijske imovine za 3,6 milijuna kuna.
– Prihodi od prodaje nefinancijske imovine smanjeni su jer smo odustali od prodaje zemljišta u poslovnoj zoni Veljanje zbog problema s opskrbom električne energije. Do kraja godine realno je za očekivati još jedan rebalans proračuna, rekao je gradonačelnik Željko Katuša.
Vijećnici su prihvatili prijedlog izmjena i dopuna programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države koje se teritorijalno nalazi na području Grada Benkovca. Polazište za donošenje izmjena bio je zahtjev nekolicine zakupnika koji su od bivšeg PK Zadra kupili zgrade koje se nalaze na poljoprivrednim površinama, kao i primjedbe pristigle tijekom javnog uvida na prijedlog izmjena programa. Kako te zgrade s dvorištem i ostalom površinom predstavljaju jedinstvenu i funkcionalnu cjelinu, zatraženo je izuzimanje tih čestica iz programa kako bi se omogućilo rješavanje imovinskopravnih odnosa preko Središnjeg državnog ureda za raspolaganje poljoprivrednom imovinom.
Na sjednici je usvojen i pregled poslovanja trgovačkog društva Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac, financijska izvješća za trgovačka društva Benković d.o.o. Benkovac i Radio Benkovac d.o.o. te pravilnik o stipendiranju i nagrađivanju učenika i studenata s benkovačkog područja kao i Program rada Savjeta mladih Grada Benkovca s financijskim planom za 2009. godinu.