Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Italija ima mnogo mogućnosti za hrvatske poduzetnike

29.09.2010. 22:00
Italija ima mnogo mogućnosti za hrvatske poduzetnike


Ova inicijativa je jako dobra i zahvaljujemo Zajednici Talijana jer će pomoći da ova regija privuče talijanske investitore. Trenutačno se istražuju mogućnosti, a ovdje ih je mnogo prvenstveno u turizmu i siguran sam da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti razvijeni neki novi projekti – Alessandro Liberatori, direktor Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu


Intenziviranje i poticanje suradnje talijanskog i hrvatskog tržišta bio je cilj jučer održanog Susreta poduzetnika u prostorijama Zajednice Talijana u Zadru. Kako nam je rekla Adriana Grubelić, organizator ovog susreta, na ideju su došli jer mnogi Talijani dolaze u njihove prostorije zbog informacija i podrške u realizaciji njihovih poduzetničkih koraka u Gradu i Županiji, a ovim putem poduzetnici su bili u prilici ostvariti nove poslovne kontakte i upoznati osobe iz javnog i političkog života Zadra te ostaviti svoje promotivne materijale.
– Odazvao nam se veliki broj hrvatskih poduzetnika te Gospodarska i Obrtnička komora, Razvojna agencija, Turistička zajednica. Nadam se da će se večeras ljudi upoznati i ostvariti poslovne kontakte, a mi kao Zajednica Talijana nadamo se da će ovo biti prvi ovakav susret i da ćemo postati korisni poduzetnicima, kazala je Grubelić ističući kako su tijekom organizacije uvidjeli da se događaj pretvara u nešto ozbiljnije i da je interes za susrete ovog tipa jako velik.
Alessandro Liberatori, direktor Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu održao je kratku prezentaciju svog ureda te nam je rekao nešto više o talijansko-hrvatskim gospodarskim odnosima.
– Naši odnosi su sjajni. Mi smo među prvima koji su počeli ulagati u Hrvatsku, a naši poduzetnici imaju velike interese za dolazak na hrvatsko tržište. Ova inicijativa je jako dobra i zahvaljujemo Zajednici Talijana jer će pomoći da ova regija privuče talijanske investitore. Trenutačno se istražuju mogućnosti, a ovdje ih je mnogo prvenstveno u turizmu i siguran sam da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti razvijeni neki novi projekti, kazao je Liberatori i dodao da i Italija ima mnoge mogućnosti za hrvatske poduzetnike koji bi mogli ekonomski prosperirati u sjevernoj Italiji, koja je veliko i važno tržište te da će mnogi problemi koji trenutačno postoje biti eliminirani ulaskom u EU.
Kazao nam je kazao, isti problemi muče lokalne i strane investitore.
– Najveći problemi su nedostatak komunikacije između centralnih i lokalnih vlasti, neki daju dozvole, a drugi ne. Osim toga, problemi su birokracija i prepreke koje stvara te sudstvo na što su se neki poduzetnici žalili. Moram reći i kako se Hrvatska trudi da olakša ove probleme, kazao je Liberatori.
Dario Ivankov, predstavnik Zadarske županije na otvorenju Susreta poduzetnika istaknuo je da je ovo idealan početak te da je Zadarska županija otvorena za suradnju i investicije.
– Smatramo Italiju važnim vanjsko-trgovinskim partnerom, a Talijani su nam značajni gosti već dugi niz desetljeća. Možemo se pohvaliti suradnjom u prekograničnim projektima, a nadam se da će suradnju nastaviti i poduzetnici, kazao je Ivankov.
Nakon službenog otvaranja Alessandro Liberatori je održao kratku prezentaciju ureda, a Michele Arzoni, mladi politolog iz Italije održao je predavanje na temu “Europa i njene mogućnosti – programi Europske unije za Hrvatsku”.