Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Građevinci i ronioci ušli ispod Glave porta

29.09.2011. 22:00
Građevinci i ronioci ušli ispod Glave porta


Kompletna rekonstrukcija podrazumijeva proširenje gata na 8 metara, izgradnju šetnice, rasvjete, prilaznog puta širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija te betonsko izvlačilište brodova s hrastovim letvicama, kaže načelnik Martinac


Intenzivirali su se radovi na sukošanskoj rivi započeti prije 15-ak dana. Vrijednost radova je 3,235.000 kuna bez PDV-a ili 3,980.000 kuna s PDV-om.
Ministarstvo sudjeluje sa 80 posto ili 3,184.000 kuna, a Općina sa 20 posto ili 796.000 kuna.
– Riva u pitomoj uvali Zlatna luka počela se graditi još za vrijeme Austro-Ugarske, zadnji važniji radovi izvedeni su 1902. godine. Unatoč intervencijama koje su se svakih nekoliko godina morale raditi sada je došlo vrijeme da se u potpunosti sanira stara riva duga 216 metara, govori načelnik Ante Martinac, dodajući da radove izvodi tvrtka Cestar d.o.o. iz Splita.
U tijeku je sanacija velikog platoa gata zvanog Glava porta i obalnog zida. Srušen je visoki zaštitni betonski zid na sjeveroistočnoj strani te se započelo s nasipanjem zaštitnog kamenja sa zapadne strane Glave porta. Osim građevinara zasad najviše posla imaju ronioci.
Čisti se površina starog betona od trava i školjki, kao i uklanjanje zubom vremena oštećenih betonskih dijelova Glave porta pomoću visokotlačne pumpe i drugih ručnih alata. Ispod i uz oštećeni podmorski obalni zid izvode se radovi betoniranja tzv. kontraktor metodom.
– Kompletna rekonstrukcija podrazumijeva proširenje gata na 8 metara, izgradnju šetnice, rasvjete, prilaznog puta širine 2,5 metara za slučaj hitnih intervencija te betonsko izvlačilište brodova s hrastovim letvicama, navodi Martinac.
Uzduž rive posadit će se i zelenilo, dok će se od kraja Glave porta do prije nekoliko dana srušenog zaštitnog betonskog zida i ulaza na glavni plato riva popločati i podići te će u potpunosti biti onemogućen promet motornim vozilima. Osim stepenica za kupače na strani prema ljetnikovcu Palacu, zbog cirkulacije mora izgraditi će se i cirkularni propusti. Bit će uklonjeni svi improvizirani i neugledni vezovi.
– Nakon šestomjesečne sveobuhvatne obnove riva neće biti istovarna već će služiti isključivo za privezišta brodova. Rivom će upravljati koncesionar koji će se do tada i odabrati. Koncesionar će odrediti komercijalnu cijenu veza, rekao je Martinac, ističući da će vaterpolsko igralište i na štetu kojeg veza i dalje ostati tamo gdje je i danas.
Sanacija rive je samo inicijalni korak prema sveobuhvatnom uređenju 8-kilometarske sukošanske obale od marine Dalmacija do Tustice, zaključuje Martinac.