Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Naš je zadatak očuvati talijanski jezik i kulturu

29.09.2011. 22:00
Naš je zadatak očuvati talijanski jezik i kulturu


Pred velikim brojem uzvanika Rina Villani, predsjednica Zajednice, prisjetila se početaka 1991. godine


Zajednica Talijana u Zadru proslavila je jučer u svojim prostorijama 20. godišnjicu postojanja. Pred velikim brojem uzvanika Rina Villani, predsjednica Zajednice, prisjetila se početaka1991. godine, kao i događanja koja su obilježila prošlih 20 godina. Također, podsjetila je na godine poslije 2. svjetskog rata.
– Godine 1953. su bile zatvorene sve talijanske škole u Zadru. Grupa “Zaratina” koja je ostala u Zadru je nešto pokušavala, ali za osnivanje bilo kakve organizacije nisu imali podršku lokalnih vlasti. Tako je broj “Zaratina” godinama opadao na popisima stanovništva. Godine 1991., s promjenom vlasti i demokratskom slobodom, dolazi do osnivanja Zajednice Talijana u Zadru, prisjetila se Villani nabrojivši nekoliko zaslužnih imena, kao što su Libero Grubišić, Bruno i Dino Duca, Šenol Selimović, Nadia Cavenago Morović…
– Danas Zajednica broji oko 500 članova i svi nas više, manje poznaju. Dugo smo bili bez prostora, da bismo na koncu 1997. kupili prostor u kojem se sada nalazimo. Nakon temeljite obnove 2005. smo krenuli punom parom, a posebno tečajem talijanskog jezika. Otvaranjem knjižnice povećava se broj studenata koji nas posjećuju. Imamo kazališnu radionicu, tjedno prikazivanje filmova… Naš je zadatak da doprinosimo očuvanju talijanskog jezika i kulture, kazala je Rina Villani. Proslavi ove značajne obljetnice nazočili su brojni uglednici, poput Allesandra Rossija, generalnog tajnika Sveučilišta u Trstu, Maurizija Tremolija, predsjednika izvršne skupštine Zajednice Talijana u Rijeci, Đanija Bunje, zadarskog dožupana, kao i brojnih drugih iz javnog života grada Zadra.