Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pripiti skiper uključio autopilot pa nasukao katamaran na otočić Prišnjak

29.09.2011. 22:00
Pripiti skiper uključio autopilot pa nasukao katamaran na otočić Prišnjak


Inspektori Lučke kapetanije utvrdili su da se zadarski katamaran nasukao jer je skiper uključio autopilot nakon čega nije provjeravao kretanje broda. Policija je skiperu izmjerila 0,64 promila alkohola u krvi


Katamaran “Masterkat” u vlasništvu charter tvrtke iz Sukošana u srijedu poslijepodne, nešto iza 17 sati, nasukao se na otočić Prišnjak kod Tribunja. Nasukavanje je prvi primijetio te o tome odmah obavijestio Središnjicu za traganje i spašavanje Rijeka, lučki redar iz Tribunja nakon čega je na mjesto nesreće upućena pomorska policija.
Na mjesto nasukavanja policija je svojom brodicom stigla u 17.50 sati nakon čega su Lučku kapetaniju u Šibeniku i Središnjicu u Rijeci obavijestili kako na plovilu registriranom u zadarskoj luci, nitko od putnika i posade nije ozlijeđen te da nema prodora mora u plovilo, pa tako ni zagađenja. No, policajcima je skiper K.C., koji je s deset mađarskih turista plovio u Murter, bio “sumnjiv” pa su ga alkotestirali.
– Pokazalo se da spomenuti ima 0,64 promila alkohola u krvi pa mu je stoga naloženo da dođe u Lučku kapetaniju Šibenik u četvrtak ujutro zbog saslušanja – potvrdili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a kako policija i Lučka kapetanija katamaran nasukan na hridi otočića Prišnjak nisu mogli odsukati, učinili su to djelatnici zadarskog Sea Helpa, tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći na moru.
– U 23.10 sata katamaran je odsukan pomoću službe Sea Help, a u četvrtak ujutro u Lučkoj kapetaniji Šibenik saslušan je skiper – izvijestili su iz resornog ministarstva napominjući kako je potom utvrđeno da je skiper u srijedu oko 17 sati, a nakon što su prošli mjesto Tribunj i otok Lukovnik, stavio katamaran na autopilot u namjeri da dođu do Murtera gdje su planirali prenoćiti. Kako kasnije nije provjeravao kurs, a ni kretanje broda, došlo je do nasukavanja.
– Policija je kaznila skipera s 2.100 kuna zbog alkohola u krvi, a Lučka kapetanija s 1.100 kuna zbog nesmotrene navigacije – stoji u izvješću Ministarstva mora.