Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Što Slaveni misle danas?

29.09.2011. 22:00
Što Slaveni misle danas?


Danas je na Sveučilištu u Zadru otvoren znanstveni skup “Zadarski filološki dani” (ZFD 4) koji završava sutra u Kolanu. Ovaj se skup održava svake dvije godine u Zadru i mjestu u okolici Zadra u organizacji Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru, a po svojim sudionicima poprima i međunarodni karakter. Ove godine, među osamdesetak sudionika, našli su se humanisti iz Splita, Zagreba, Rijeke, Moskve, Sarajeva te drugih sveučilišnih gradova kako bi raspravljali o humanističkim temama. Ovogodišnje teme su “Ivo Andrić”, “Zadarsko područje u srednjem vijeku “te “Suvremena slavenska književna produkcija”. Nešto više o njima rekao je jučer na otvorenju predsjednik organizacijskog odbora prof. dr. sc. Slavomir Sambunjak.
– Prva okvirna tema jest književni velikan i nobelovac, Ivo Andrić. Naročito zaintere siran za karakterologiju naroda, Andrić je prije svega humanist, a ZFF su prvenstveno humanistički skup. Druga je tema slavenska književna produkcija danas. Odustavši od utopije i uronivši u globalizacijske procese pokušat ćemo odgonetnuti što misle Slaveni danas, kako se ta radikalna promjena odrazila. Treća tema je zadarsko područje u srednjem vijeku jer je Zadar kao mediteranski grad u srednjem vijeku bio središte kulture i umjetnosti, rekao je prof. Sambunjak.
Prvoga dana skupa ovogodišnji Zadarski filološki dani organizirani su u četiri sekcije u kojima se raspravljalo o navedenim temama. U večernjim satima predstavljen je i Zbornik Zadarski filološki dani 3 u dvorani Znanstvene knjižnice Zadar. Završnica ovogodišnjeg skupa je danas u Kolanu.
Ovogodišnji skup posvećen je Višnji Rister u povodu desete godišnjice smrti.+