Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Vukovi desetkovali slivnička stada

29.09.2011. 22:00
Vukovi desetkovali slivnička stada


Stanovnicima ovog kraja najviše smeta što se vuk na njihovu području pojavio iznenada. Tvrde da je on namjerno dovezen i sada oni plaćaju ceh za to. Na tom prostoru nema divljih zvijeri koje bi vukovi lovili i njima se hranili. Zbog toga se oni u potrazi za hranom okreću ovcama koje im predstavljaju lagan plijen
Želim da me snime kako držim pušku i pucam u vuka, eto, to je moja jedina želja. Imala sam stado od dvadeset i šest ovaca, a sada zbog ove divlje zvijeri imam samo sedam. Za deset ovaca koje mi je vuk zaklao dobila sam 2.300 kuna odštete. Njima je svima stalo da zaštite vuka, a za nas ih nije briga, kaže ogorčena Zorka Lerga iz Slivnice.
Velike štete i male odštete
Njene riječi najvjernije odražavaju atmosferu prema vuku koja je stvorena u Slivnici. Nije samo ona ogorčena. Njen sumještanin kaže da bi pucao na vuka pa makar mu i pokojni otac na njemu jahao. Od tog načina razmišljanja nisu daleko ni stanovnici Vinjerca, Ćoza, Ždrila Kneževića i drugih. Koljački napadi vuka na njihov blago stavili su ih pred zid, ne mare što govore ni tko će čuti, a ni kazna od 40.000 kuna koja se plaća za odstrijeljenog vuka ih više ne plaši. Ove godine u Slivnici nije zabilježen veći broj napada vukova na stada. Sada se više zbrajaju napadi na području Bukovice i Ravnih kotara. Međutim Slivničani još uvijek pamte velike štete i male odštete iz prethodnih godina.
– Za dvije ovce, od kojih je jedna bila ojanjena, i jedno janje koje mi je vuk zaklao dobio sam 1.500 kuna odštete. Vuk nam dolazi ispred kuća, kopa po kontejnerima. Kad je pao snijeg, vidjeli smo jasno njegove šape po njemu, odmah kraj naših kuća, priča Grgo Pera iz Slivnice.
Vuk se pojavio iznenada
 Sve do sada rečeno je samo kap nezadovoljstva slivničkih i stočara okolnih mjesta zbog trenutačne situacije. Sol na njihovu bolnu ranu dodalo je Povjerenstvo za praćenje populacije velikih zvijeri Ministarstvu kulture kada je na nedavnom sastanku predložilo da se u Zadarskoj županiji na prostoru općina Posedarje i Ražanac odstrijeli samo jedan vuk. Mještani komentiraju da se time neće ništa promijeniti samo može biti gore.
Promjene koje su se dogodile u ekosustavu ugrozile su budućnost slivničkog stočarstva. Očigledno je da će mještani, ako se žele u budućnosti baviti ovom granom poljoprivrede, morati napraviti radikalne korake u zaštiti svojih stada. Stanovnicima ovog kraja najviše smeta što se vuk na njihovu području pojavio iznenada. Tvrde da je on namjerno dovezen i sada oni plaćaju ceh za to. Na tom prostoru nema divljih zvijeri koje bi vukovi lovili i njima se hranili. Zbog toga se oni u potrazi za hranom okreću ovcama koje im predstavljaju lagan plijen.
Pokolj bez odštete
Prvi napad vuka na stado ovaca na tom prostoru zabilježen je 27. ožujka 2008. godine. Tada je Anti Ćoži iz Ćoza vuk zaklao i naklao trideset i sedam ovaca i dva janjeta.
– Sve koje je vuk taknuo uginule su na kraju. Veterinar i ja smo uzalud šivali. Ni kune nisam dobio odštete. Bila je i policija, napravila očevid. Nekad smo u kući imali stado od 120 ovaca, a sad samo 50 i kamo sreće da netko dođe i uzme njih. Imam prekrasnu veliku ogradu, trava u njoj stvorena za ispašu, ali što će mi kad ne mogu ovce pustiti u nju zbog vuka.


 Grgas: Pastiri moraju biti uz ovce


– Svi stočari, ne samo Slivničani, moraju poduzeti određene mjere zaštite kako bi se smanjio broj napada vuka na ovce i koze. Njihovo poduzimanje je važno i kako bi se u slučaju nastanka štete mogla tražiti puna odšteta. Pastiri moraju biti uz ovce, a ako se nalaze u ogradi, ona mora biti visine 1,8 metar i moraju imati pastirske pse, kaže ovlaštena vještakinja Ana Grgas.