Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hodanje je najprirodniji lijek u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti

29.09.2013. 22:00
Hodanje je najprirodniji lijek u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti


U sklopu obilježavanja Svjetskog dana srca Udruga za promicanje zdravog načina života Biograd na Moru – zdravi grad uz potporu Grada već je tradicionalno organizirala javno-zdravstvenu akciju, na kojoj je osim edukativne poruke, šetnje, zabave za djecu i odrasle održano besplatno mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka.
Otvarajući ovo druženje na biogradskoj rivi kod zgrade Gradske uprave sve nazočne ispred udruge pozdravile su predsjednica dr. Ljubica Labar i dr. Marina Nekić-Borčilo, kardiologinja u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru.
– Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se upozoriti na opasnost od kardiovaskularnih bolesti. Glavni cilj svake godine je upozoravati čovječanstvo da su bolesti srca i moždani udar vodeći uzroci smrti u svijetu, a svake godine odnose 17,2 milijuna života, rekla je dr. Labar.
U zabavnom dijelu programa nastupile su Biogradske mažoretkinje i Plesna skupina K2 iz Pakoštana. Učenici nižih razreda OŠ Biograd su igrali mali nogomet, graničara i potezali konop, dok su mališani Dječjeg vrtića Biograd sudjelovali na biciklijadi i rolanju te crtanju srca na pločniku.
– Uvijek je dobro provjeriti šećer i tlak. Bolje je spriječiti nego liječiti jer jednom kad bolest krene, teže ju je zaustaviti ili izliječiti, rekao nam je jedan od mnogobrojnih građana koji su se odazvali akciji na biogradskoj rivi kod zgrade Gradske uprave.
Zdravlje nije samo odgovornost pojedinca već zajednice, društva u cjelini. Stoga su i ovom prilikom pozvani svi od društva, političara, predstavnike školstva, zdravstva, kulture, gospodarstva i medija da pomognu djeci i osiguraju im bolje uvjete za život u kojem će rizici za razvoj srčanožilnih bolesti biti svedeni na najmanju moguću mjeru.
– Kretanje je izuzetno važno za zdravlje, za psihu te za radostan i vedar odnos prema životu. Kretati se svakog dana treba najmanje 30 minuta. Rekla bih samo da je hodanje jedan najzdraviji, najprirodniji i ono što je najvažnije i najjeftiniji oblik kretanja, kojim uspješno možemo spriječiti sve negativne posljedice sjedilačkog načina života, poručila je dr. Ljubica Labar.