Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PROJEKT USPIO Kneževa palača u funkciji početkom iduće godine

29.09.2016. 22:00
PROJEKT USPIO Kneževa palača u funkciji početkom iduće godine


Iako se nakon raskida ugovora s tvrtkom Ploter govorilo o mogućim penalima u milijunskim iznosima koje bi trebao platiti Grad Zadar ukoliko se ne ispoštuju rokovi na rekonstrukciji Kneževe palače financirane iz fondova EU, straha više nema. Novi izvođač radova, zajednica ponuditelja Krekić Avangard Zadar, Inero Split i VGP Ljubljana, uspjeli su sve radove dovršiti u zadanom roku.
– Usprkos rizičnim situacijama dinamika radova ispratila je ugovor i zadane rokove, na što smo izuzetno ponosni. Unatrag nekoliko mjeseci nismo znali kakav će biti rasplet situacije, ali sada možemo odahnuti jer je ugovor ispoštovan, prije svega zahvaljujući angažmanu radnika na gradilištu i svih ostalih uključenih u ovaj projekt, kaže Šime Erlić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za EU fondove dodajući kako krajnji rok za dovršetak svih značajnijih radova ističe danas, 30. rujna. Erlić dodaje kako su ti radovi dovršeni te da ostaju još oni završni vezani uz neke detalje u izvedbi, otklanjanje eventualnih nedostataka i testiranje objekta, odnosno provjera ispravnosti elektro-instalacija, ventilacijskog sustava, sustava grijanja i hlađenja te opskrbe vodom.
– Nabavljena je sva audio-vizualna oprema i namještaj koji će se postaviti i ugraditi, a potom slijedi tehnički pregled objekta i ishođenje uporabne dozvole. Procedura će potrajati mjesec, dva, ali je sigurno da ćemo u siječnju 2017. imati funkcionalnu Kneževu palaču, kaže Erlić dodajući kako je novac iz EU fondova utrošen upravo prema potpisanom ugovoru te da su u tijeku samo još neka plaćanja koja se od prvog dana obavljaju po ispostavljenim situacijama. Pojašnjava kako je procedura takva da dobavljači i izvođači radova te situacije ispostavljaju, nakon čega ih nadzorni inženjer kontrolira, odobrava i dostavlja Gradu. Potom ih nadležne službe u gradskoj upravi obrađuju, obračunavaju i plaćaju.
– Točne brojke, odnosno bilancu projekta, imat ćemo u sljedećih nekoliko tjedana. Važno je istaknuti i kako će sredstva Grada Zadra, koja su bila procijenjena na deset milijuna kuna, biti znatno manja, odnosno u okvirima prvotno planiranoga, ističe Erlić dodajući kako se nada da će svi preostali radovi koji prema ugovoru trebaju biti dovršeni do kraja godine, odnosno 31. prosinca, biti gotovi i ranije.
Inače, Grad Zadar je početkom siječnja raskinuo ugovor s prvim izvođačem radova na projektu zbog bitnog kašnjenja s izvođenjem radova, tako da su obavili posao u vrijednosti od svega 3,5 milijuna kuna. S novim izvođačem potpisan je ugovor vrijedan 28.764.082,63 kune s PDV-om, a kako se morao provesti novi natječaj, to je povisilo troškove, odnosno udio koji sufinancira Grad Zadar. Udio sredstava iz EU fondova iznosi 38 milijuna kuna, a projekt rekonstrukcije Kneževe palače prvi je takav u Zadru, a jedan od ukupno pet prihvaćenih u Hrvatskoj.