Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kontrole kažnjavaju bolovanja bez pokrića

Autor: Elza Radulić-Toman

29.10.2008. 23:00
Kontrole kažnjavaju bolovanja bez pokrića


U prvih šest mjeseci ove godine na našem je području pod kontrolu došlo 28 ordinacija obiteljske medicine i do jedna je prešla propisani prag, svaka je “izdala” više bolovanja, nego što je bila očekivana norma. Među liječnicima “široke ruke” bilo je i ponavljača, no svih 28 je kažnjeno
Premda se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Zadarskoj županiji već godinama bilježi manji rast bolovanja, nego što iznosi prosjek u Hrvatskoj, ipak su bolovanja i ovdje znatno veća od propisanih. Odnosno, od onih koji se procjenjuju optimalnima, a to je 3,1 posto na razini Hrvatske. U državi to danas ipak iznosi više, u prosjeku 3,76 posto, a u Zadarskoj županiji, koja se zadnjih godina drži među pet najpovoljnijih, ove godine je to bilo 3,22 posto. To konkretno znači da je svakoga dana više od tri posto svih zaposlenih na bolovanju. A ove godine naše područje ima oko 54.000 aktivnih osiguranika pa je lako izračunati koliko je bolesnih radnika.
Liječnici “široke ruke”
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje redovito obavlja kontrole bolovanja i to u svim ordinacijama, koje su sklopile ugovor o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja. U kontroli se gleda niz elemenata iz ugovora koje medicinski timovi trebaju poštovati, ali osobito se akcent stavlja na neopravdano i neracionalno propisivanje lijekova na recept, kao i davanje bolovanja bez prave medicinske utemeljenosti. Treba reći da liječnici mogu imati i veće stope bolovanja, ili pak većih izdavanja lijekova od propisanih, ali samo ako za to imaju valjanu medicinsku opravdanost.
U prvih šest mjeseci ove godine na našem je području pod kontrolu došlo 28 ordinacija obiteljske medicine i do jedna je prešla propisani prag, svaka je “izdala” više bolovanja, nego što je bila očekivana norma. Među liječnicima “široke ruke” bilo je i ponavljača, no svih 28 je kažnjeno. I kazne su također propisane. One se ogledaju kroz opomene i to više vrsta opomena. Opomena može biti “obična”, ona koja liječnika samo upozorava, a može biti i stupanj viša pa mu ukida 10 posto od tzv. glavarine, koju mjesečno dobiva od HZZO-a. Ima i još veća opomena, ona kada liječnik u istoj godini ponovi grešku pa mu se skida 30 posto od glavarine. Na kraju među kaznama je i najveća, za još veće liječničke “izazove”, a to je opomena pred raskid ugovora i jedna takva je zabilježena i u Zadru u prvome dijelu ove godine. Naime, spomenutih 28 kazni su zaradili liječnici obiteljske medicine, a ostale se odnose na druge vrste liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Jer, HZZO osim obiteljske u primarnoj zaštiti ima i stomatologe, pedijatre i ginekologe.
Da ima i neopravdanih bolovanja, pokazuje i zanimljiv podatak koji govori da je u ovoj godini dosad također u čak 65 slučajeva poslodavac zatražio od HZZO-a da kontrolira je li njegov zaposlenik zaista bolestan! Oko 70 posto ovih slučajeva odnosi se na javne službe, a ostalo su privatne tvrtke, što znači da se na bolovanja, opravdana ali i na zabušavanja češće odlučuju zaposleni u državnim službama, a znatno manje oni u privatnim, gdje se prije može dobiti otkaz.
Glavarine
Znajući za ovaj podatak, pitali smo dr. Dubravku Finku, koja godinama radi kao kontrolor u HZZO-u, može li se utvrditi kada je netko bolestan i “bolestan”.
– Teško je to točno utvrditi, nikada ne možeš biti siguran je li osiguranik, pa i onaj koji ti je sumnjiv, zaista bolestan, kazala nam je dr. Finka, koja nam je rekla i da u Zadru ima liječnika opće medicine koji nisu potrošili čak ni dopuštene količine recepata, a niti su prekoračili broj bolovanja. Manje-više, navodi dr. Finka, ovisi to i o broju pacijenata, kao i o dobnim skupinama. Jer, nije isto među pacijentima imati više starije populacije, one koja često posjećuje ordinaciju i troši lijekove i one u mlađim i srednjim godinama, od kojih većina ni jednom na godinu ne ide liječniku. Neki zadarski liječnici su također preopterećni brojem pacijenata, jer nedostaje liječničkih timova i kod takvih će svakako biti veća potrošnja.
Zanimljivo je da HZZO na listi visine glavarina određuje iznose koji pripadaju liječnicima i to po broju pacijenata, naravno, zatim po njihovoj dobnoj strukturi, ali i po spolu. Tako da liječnik dobiva veću glavarinu za muško dijete do sedam godina, nego za žensko dijete! Računa se, a to su pokazala istraživanja, da muško dijete u toj dobi više obolijeva. U dobi do 35 godina života ženski pacijenti donose nešto veću glavarinu, onda se sve do 55 godine izjednačavaju spolovi, a poslije toga opet žene donose čak 145 kuna veću glavarinu. Znači da je ženama u starosti potrebno više lijekova, a utječu li na to hormoni, ili žene više paze na zdravlje pa više posjećuju ordinacije, ne zna se.
I na kraju recimo da se naši liječnici baš ne pridržavaju radnoga vremena, jer se pacijenti nerijetko žale. Svima je utvrđeno radno vrijeme od 7.00 do 14.30 sati, ali znamo da ćemo rijetko kojega liječnika u njegovoj ordinaciji pronaći u sedam, ali ni na kraju radnoga vremena. Dapače, već iza podneva teško. Saznajemo da će se upravo krenuti u kontrolu radnoga vremena zadarskih stomatologa, a to su tražili sami pacijenti.