Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zapisi gvardijana vukovarskog

Autor: Marija Ćurko

29.10.2008. 23:00
Zapisi gvardijana vukovarskog

Foto: Filip BRALA



Predstavljene su knjige “U sjeni južnoga križa” i “Govorom do istine iz Vukovara”/O knjigama su govorili prof. Štefica Šarčević, predsjednica ogranka MH – Vukovar i fra Zlatko Špehar, dugogodišnji vukovarski gvardijan. Pojedine ulomke iz knjiga pročitala je tajnica vukovarskog ogranka MH Ivana Batas


“U sjeni južnoga križa” i “Govorom do istine iz Vukovara – Zapisi gvardijana vukovarskog” naslovi su knjiga fra Zlatka Špehara predstavljenih u Nadbiskupskom sjemeništu “Zmajević” u Zadru. O knjigama su govorili prof. Štefica Šarčević, predsjednica ogranka MH – Vukovar i fra Zlatko Špehar, dugogodišnji vukovarski gvardijan. Pojedine ulomke iz knjiga pročitala je tajnica vukovarskog ogranka MH Ivana Batas. U prigodnom programu nastupio je VIS “Magnificat” HKUMST-a Zadar i Mladen Jakišić, operni pjevač iz Bečke narodne opere. Za klavirom je svirala pijanistica Martina Stipčević. Uz brojne posjetitelje sudjelovao je i generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Ivan Mustać, jedan od inicijatora Korizmene akcije Zadarske nadbiskupije, prije četiri godine kada su prikupljena sredstva bila namijenjena Vukovaru, a brojni Zadrani tada su hodočastili u tadašnju Đakovačko-srijemsku biskupiju. Brojne humanitarne akcije usmjerene Vukovaru zasluga su i s. Melhiore Biošić, predsjednice HKUMST-a koja je također nazočila večeri te posredovala u održavanju programa.
Tko je autor?
Fra Zlatko Špehar stigao je iz Austrije, iz hrvatske katoličke misije Salzburg gdje od ove jeseni, nakon devetogodišnjeg življenja u Vukovaru, obavlja novu službu dušobrižnika za Hrvate i voditelja misije. Osnovnu školu pohađao je u OŠ “Vladimir Nazor” u Brđanima i Adžamovcima. Franjevačku klasičnu gimnaziju “Mater et Magistra” pohađa u Samoboru gdje 1973. maturira. Vojni rok služi od 1973. do 1974. Iste godine upisuje Filozofski fakultet na Teološko-filozofskom učilištu u Rijeci na Trsatu. Nakon dvogodišnjeg studija filozofije nastavlja studij teologije u Rimu i Asissiu na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu i Teološkom institutu u Asissiu gdje 1979. diplomira. Iste godine ređen je za svećenika franjevca i namješten kao kapelan u Vukovaru i Osijeku. Od 1981. kapelan je u Virovitici. Nakon dvije godine rada u Virovitici, 1983. preuzima vodstvo Hrvatske Katoličke misije u St. Pöltenu u Austriji. Poslijediplomski studij iz moralne teologije nastavlja na Teološkom fakultetu u Zagrebu gdje završava i ispite doktorske godine. Studij nastavlja na Bečkom sveučilištu gdje upisuje i studij franjevačke duhovnosti. Godine 1986. postiže naslov “magistar specijalnih teoloških znanosti”. Teološki studij morala i duhovnosti usavršava i na sveučilištima u Perugi (Italija), Helsinkiju (Finska) i Uppsali (Švedska). …. Za svoj rad na miru i pravdi u Europi i svijetu 1990. godine odlikovan je zlatnim križem “Borca za Europu, njezino ujedinjenje, bratstvo, slobodu i mir u cijelom svijetu”.
Direktor ‘Caritasa’
 U vrijeme Domovinskog rata obnaša dužnost direktora Caritasa, Pomoći za Hrvatsku, a od 1992. i za BiH. Organizira pomoć od 457 kamiona, tegljača i vagona te veliku novčanu pomoć ratom pogođenoj domovini Hrvatskoj. Organizira privremene smještaje za djecu iz ratnih područja i skrbi o njima. … Od 1999. imenovan je gvardijanom vukovarskim u vukovarskom Franjevačkom samostanu. Istaknuo se kao organizator nacionalne i međunarodne pomoći povratnicima u Vukovar i Vukovarsko-srijemsku županiju putem Caritasa te vodi obnovu Franjevačkog samostana i crkve Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Svojim nastupima u hrvatskim i internacionalnim medijima, stručnim predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu širi istinu o Hrvatskoj i zauzima se za njen međunarodni ugled. U Hrvatskoj se zauzima za zaštitu prava branitelja i njihovih obitelji te povratnika, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Potiče izradu gospodarstvenih projekata na području grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i njihovo predstavljanje u inozemstvu. U Vukovaru je od Vlade RH imenovan državnim savjetnikom za razvoj i obnovu grada Vukovara. Radi na programu resocijalizacije djece i mladih te je u tu svrhu organizirao izgradnju Pastoralnog centra “Sv. Bono” u Vukovaru. Nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske i Medalje grada Vukovara. Godine 2007. objavio je knjigu “U sjeni južnoga križa”, putopisi gvardijana vukovarskoga, koja je doživjela dva izdanja, između ostalog, čulo se o djelovanje fra Zlatka Špehara.  
– Tijekom devet godina boravka u Vukovaru, na čelu franjevačkog samostana, otac gvardijan dao je velik doprinos u vjerskom, tj. duhovnom znanstvenom, kulturnom, društvenom razvitku, ali i budućnosti što naglašava kroz sadržaj knjige “Govorom do istine iz Vukovara”. Ovim zapisima učinio je još jedan napor da sve svoje rukopise učini dostupnim nama, pa tako i hrvatskom narodu i svijetu i time još naglašenije skrene pozornost koju je grad heroj prošao i prikaže nas, Vukovarce, u oblikovanju vrlo složenih događaja naše prošlosti, ali i sadašnjosti i domaćoj i svjetskoj javnosti predoči istinu o Vukovaru i Vukovarcima, stoji u govoru prof. Štefice Šarčević. Predsjednica ogranka MH – Vukovar istaknula je i promicanje najviših kršćanskih domoljubnih načela.
Zbornik izabranih propovijedi
– Fra Zlatko je ovom knjigom obilježio vukovarsku Crkvu, vrijeme i prostor apelima, propovijedima, molbama, predavanjima, hodočašćenjem u Vukovaru od 1999. – 2008. godine. Imao je potrebu da svojim izborom tekstova progovori o kontinuitetu devet godina mirnodopskog razdoblja svoga rada i istini koju je odaslao u svijet, ali i da progovori o povijesnoj prekretnici hrvatskog naroda, a to je Domovinski rat i stvaranje vlastite države, povratak prognanika u Vukovar, obnova razorenog grada. U svojim propovijedima i govorima ponavljao je da je jedan od temeljnih uvjeta sretnijeg života 21.-og stoljeća mir u Vukovaru, pa i u svijetu i postojanje osjećaja zahvalnosti za žrtve proteklih naraštaja koje su stradale u obrani temeljnih ljudskih vrijednosti o čemu svjedoči postavljanje spomen-križa, 12. travnja ove godine u parku ispred crkve Sv. Filipa i Jakova.
Knjiga je po svojoj naravi složena, s jedne strane odraz franjevačke duhovnosti, misaonosti i kulturnih ostvarenja. To je Zbornik izabranih propovijedi, održanih kod nas i u inozemstvu, znanstvenih, stručnih radova, pisama, apela, molbi, božićnih i uskrsnih poruka, dobrodošlica, čestitki za obljetnice, a kojom nudi jasan uvid u naslovnu problematiku “Govorom do istine iz Vukovara”. Pored duhovne dimenzije koja knjizi daje osnovni ton susreta s Isusom Kristom i njegovim temeljnim porukama teološke i biblijske naravi kojima tumači evanđelja, knjiga je protkana humanističkim i socijalnim naukom. Važnu odrednicu knjizi daje autorovo sustavno nastojanje određivanja vukovarskog duhovnog, nacionalnog i kulturnog identiteta. “Moj narod u Vukovaru ne zna mrziti. Moj narod oprašta”. Na drugom mjestu piše: “Trpljenje je dar Božji. …Mi se ne znamo osvećivati.” Fra Zlatko je mirotvorac i onda kada tumači svoj i naš Vukovar. Otac gvardijan, dobar poznavatelj ljudske psihe, zašao je u najkompleksnije predjele naše vukovarske psihe i u svojim propovijedima je često ukazivao na dubinske ponore religiozne svijesti i prakse u kojima su se prelamala različita stanja i iskustva i uvijek ukazivao na potrebu ljubavi i opraštanja. Ovom knjigom kojoj su teme istina i Vukovar, na izvrstan način fra Zlatko potvrđuje djelo Matice Hrvatske izgrađujući kulturu našega hrvatskog jezika i naše knjige, razvijajući naš narodni identitet, rekla je u svom govoru prof. Štefica Šarčević.