Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Adria prijavljena zbog odlaganja azbestnog otpada

Autor: Suzana Bandić

29.10.2009. 23:00
Adria prijavljena zbog odlaganja azbestnog otpada

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Optužnim prijedlogom tereti ih se da su u lipnju i svibnju prošle godine tijekom rekonstrukcije solionice na pomorskom dobru ostavili oko 295 metara kubičnih građevinskog otpada u kojem su bile i salonitne ploče koje sadrže azbest
Zbog nezakonitog odlaganja građevinskog otpada u kojem su se nalazile i salonitne ploče koje sadrže azbest, inspektorat zaštite okoliša prekršajno je prijavio riboprerađivačku tvrtku Adrija i njezina direktora Miodraga Lacića kao odgovornu osobu.
Optužnim prijedlogom tereti ih se da su tijekom lipnja i svibnja prošle godine prilikom rekonstrukcije na pogonu za soljenje ribe ostavili oko 295 metara kubičnih štetnog otpada na pomorskom dobru u dijelu nasipa od 150×60 metara četvornih, smještenog zapadno od postrojenja u Gaženici.
Miodrag Lacić pismeno je opravdao svoj izostanak pa je tvrtku Adrija u prekršajnom postupku koji vodi sutkinja Senka Vrdoljak jučer zastupala Rosanda Jelenić dostavivši pisanu obranu u kojoj se navodi kako je riječ o otpadu koji je nastao u vrijeme sanacije stare solionice. Radovima se pristupilo zbog dotrajalosti objekta, a po nalogu veterinarskog inspektorata jer je postojala opasnost za imovinu, odnosno uskladištenu ribu, ali i sigurnost radnika u solionici, stoji u obrani Adrije.
– Postupajući po nalogu veterinarske inspekcije koncem lipnja prošle godine pristupilo se sanaciji solionice i krova koji je star 50 godina pa se otpad odlagao pored objekta kako bi se odvezao po okončanju radova. Zakonski rokovi za odvoženje takve vrste otpada su do godine dana, a mi smo to učinili nakon svega dva mjeseca – kazala je Jelenić naglasivši još jedanput da je tvrtka Adria postupila prema propisima te da nema govora o prekršaju jer je, između ostaloga, riječ o Adrijinom posjedu, a ne pomorskom javnom dobru, kako se to u optužnom prijedlogu navodi. Sporni otpad, pojasnila je, zbrinut je putem tvrtke “Kemokop” iz čijih računa se može isčitati kako je riječ o ukupno 22 tone otpada od kojih je 900 kilograma salonitnih ploča s azbestom.
Inače, Adria, kako je istaknula Jelenić, do sada nije kažnjavana zbog ovakve vrste prekršaja, ali zbog zagađenja mora jest.
Naime, brojni Zadrani ljetos su se u nekoliko navrata žalili nadležnim službama zbog ispuštanja ulja i ribljeg otpada u more iz Adrije, a najveće zagađenje koje je zahvatilo gotovo čitav zadarski akvatorij zabilježeno je 10. listopada.
Nakon dva inspekcijska nalaza, prigovora Gradskoog vijeća i Županijske skupštine vodopravna inspekcija naložila je Adriji da do 30. lipnja ove godine mora obraditi svoje otpadne vode. Adria je postavila tzv. nepropusnu branu, ali to nije spriječilo daljnje zagađenje mora uz zadarsku obalu. Na nedavnoj novinarskoj konferenciji Lacić je krivnju za spomenuta zagađenja prebacio na izvođača radova u Novoj luci Gaženica koji su im, ustvrdio je, zatrpali ispuste.
Suđenje se nastavlja, a na slijedeće ročište osim tuženika bit će pozvan i tužitelj te viša inspektorica Rajna Zupčić u svojstvu svjedoka.


 PRIJAVA ZBOG ONEČIŠĆENJA MORA


Polovinom srpnja prošle godine, osim prekršajne prijave zbog odlaganja azbestnog otpada, Adria je zaradila i prekršajnu prijavu zbog onečišćenja mora. Naime, istraga je pokazala da je tvornica ribljih konzervi ispustila u more oko Punte Bajlo određenu količinu otpadnog ulja koje je, kako je izračunalo Ministarstva zaštite okoliša, stvorilo 15 metara četvornih veliku masnu mrlju na morskoj površini.