Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Klima budućnosti

Autor:

29.10.2009. 23:00
Klima budućnosti

Foto: Filip BRALA



Opažene promijene dobivene iz mjerenih podataka ukazuju na veliku brzinu klimatskih promjena u zadnjih pedeset godina. Temperatura je sve viša, raste razina mora, a pada količina sniježnih oborina, te se sastav atmosfere sigurno promijenio, istaknuo je Kraljev
U organizaciji Gradske knjižnice i Astronomskog astronautičkog društva Zadar, a u sklopu Mjeseca hrvatske knjige posvećenog astronomiji, u četvrtak je održano predavanje na temu “Klima budućnosti”.
Govoreći o predviđanjima klimatologa, meteorolog Duško Kraljev kroz prezentaciju je predočio, kako – kada je o globalnome zatopljenju riječ – i nije sve tako crno kako se u medijima piše i govori, iako je neupitno da se određene promjene klime ipak događaju. Kako je istaknuo, nema dvojbe da globalno zatopljenje postoji, a uz aktivnost sunca i geoloških procesa uzroci tome su i čovjekova djelatnost, te tehnologija. Varijacije temperatura stalno su postojale, a sada je trend porasta, koji i dalje raste.
– Opažene promijene dobivene iz mjerenih podataka ukazuju na veliku brzinu klimatskih promjena u zadnjih pedeset godina. Temperatura je sve viša, raste razina mora, a pada količina sniježnih oborina, te se sastav atmosfere sigurno promijenio. Promjene dolaze, no one su dolazile i prije, rekao je Kraljev.
Klimatske promjene predviđaju klimatolozi izazvat će teškoće u prilagođavanju, opasnost za zdravlje, bit će pogubne i za floru i faunu. Istraživanja pokazuju da će do 2050. godine čak jedna četvrtina biljnih i životinjskih vrsta biti istrjebljena. Malim otocima prijeti nestanak zbog zatopljenja, a 150 milijuna ljudi prisilno preseljenje, iznio je Kraljev.
No, po novim kompjutorskim modelima, dodao je, posljedice promjena koje nastaju u atmosferi, daleko su blaže od onih koje su predviđene na temelju prijašnjih modela. Kazavši pritom da se s klimom ipak nešto događa te trebamo biti zabrinuti, naglasio je kako je potrebno probuditi svijest u ljudima, a kao neke od načina kojima je moguće promjene usporiti, naveo je među ostalim i korištenje obnovljivih izvora energije, te efikasniju rasvjetu i izolaciju zgrada, što možemo napraviti već i sami danas.