Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedanaesterac zvan o(p)stanak

29.10.2010. 22:00
Jedanaesterac zvan o(p)stanak


Nogometaši Zadra uspjeli su u posljednjim trenucima utakmice potvrditi prvu gostujuću pobjedu iz prošlog kola protiv Hrvatskog dragovoljca. Gost na Stanovima, momčad Splita pokazala je da zna igrati na rezultat, no nesmotrenost njihovog stoperskog dvojca na samom kraju utakmice upropastila im je sav trud uložen oko osvajanja boda na Stanovima.
Po prvoj minuti činilo se da će oko 1000 gledatelja na Stanovima gledati uzbudljiv nogomet, no dematirali su ih u sljedećih 44 minuta sami igrači Zadra i Splita.
Malo šansi, puno borbe
Čim se krenulo s centra bljesnula je blic akcija Splitovaca. Lojić je s dubinskim pasom isturio Serdarušića koji je malo udesno iz kosa ušavši u šesnaesterac plavih opalio oštro prema Ježini koji je ipak bio na pravom mjestu taman za izbiti loptu u korner. Iz tog kornera opet je sijevnulo pred golom Zadrana, jer je u petercu najviši bio gostujući stoper Vidić. Ipak srećom po domaće bio je zamalo neprecizan. Zadrani su došli do prve velike opasnosti po Vukovića u 9. minuti kad je Mršić nakon jedne izborene lopte na sredini terena uposlio Peraića na lijevoj strani, a on se nije puno premišljao te je snažno opalio ljevicom prema golu, a lopta je toliko prevarila sve na stadionu da su pomislili da je Zadar poveo. Lopta je na njihovu žalost završila u maloj vanjskoj mreži Splitovog gola. U 11. minuti Begonja je podigao sve na noge driblingom s kojim je ispremiješao trojicu „crvenih” i uspio odlično izbaciti Mršića u mat poziciju za vodstvo. Oči u oči s Vukovićem, Mršić nije uspio materijalizirati idealnu priliku, već je njegov udarac više ličio na ragbijaški pokušaj pretvaranja, tj. visoko preko gola. I to je ugavnom bilo sve bitno u prvom dijelu osim Mršićevog pokušaja iz slobodnjaka s desne strane iskoso u 26. minuti.Uputio je Mršić oštar udarac s ruba Splitovog kaznenog prostora, no Vuković je bio točno u udarcu kojeg uspio izbaciti u korner.
Dosadan i negledljiv nogomet za prvu polovicu utakmice nije obećavao ni bolji nastavak u kojem je Zadar krenuo znatno življe. To su potvrdili kakvi-takvi pokušaji Mršića iz slobodnjaka i malo kasnije Peraića iz trka, no oba udarca su bili prije za napraviti štetu na prozorima obližnjih kuća nego neka prijetnja Vukoviću. Unatoč primjetnom htijenju Zebićevih nogometaša vidljivija je bila ta otupljenost vrha njihovog napada. U nedostatku Santinija (tri žuta kartona) usamljeni i vidno nespremni Terkeš uz povučenog Mršića nisu mogli donijeti permanentnu opasnost po Splitov gol. Bitka se uglavnom vodila na sredini terena gdje je lopta stalno izmjenjivala vlasnika, a većina pokušaja se svela na bježanje iz ofsajd-zamki. U 60. minuti Terkeš je mogao demantirati svoje blijedo izdanje, no njegov udarac glavom nije bio ni blizu precizan prilici koju je imao. Lopta mu je tek okrzla tjeme i prošla daleko od Vukovićevih vratnica. Konkretniji je bio Split tri minute kasnije. Budiša je s lijeve strane odlično ubacio na drugu vratnicu gdje se nalazio Serdarušić. Njegov pokušaj iz skoka nogom s tek par metara srećom po Zadrane iščupao je spremni Ježina izbacivši loptu u korner.
Dosadna priča sa sretnim završetkom
Za posljednju četvrtinu utakmice Zebić je pripremio jokera s klupe Ćurjurića zamijenivši Banovića. Bod nije zadovoljavao apetite Zadra i krenulo se s više rizika prema naprijed. Ipak na prvo uzbuđenje u tom razdoblju čekalo se sve do 79. minute kad je bljesnula iznenadna kontra Zadrana. Mršić je prizemnim dugim dodavanjem na drugu stranu uposlio natrčavajućeg Terkeša koji se izmigoljio Vidiću i izašao sam ispred Vukovića. Terkeš umjesto da puca, pušta loptu da odlazi udesno i u tom oklijevanju ostavio dosta vremena za uklizavanje Vidića s čime je njegov udarac završio u bloku. I kad su svi na stadionu odavno pozdravili sa pobjedom svojih ljubimaca, dogodio se veliki preokret o kojem će gosti sigurno imati štogod za kazati na suđenje glavnog suca Mihalja. U jednoj skroz nevinoj situaciji u kojoj je nabačaj Mršića na Terkeša usamljenog između Vidića i Budiše na sedam metara od gola, bio je trenutak u kojem je glavni sudac pokazao na bijelu točku. Terkeš je u jednoj sasvim neočekivanoj situaciji u sendviču između dva splitska stopera srušen na pod i nakon toga nije bilo teško Mršiću zabiti za pobjedu u posljednjim trenucima utakmice.
Nakon utakmice nastala je prava gužva na sredini terena u kojoj se štošta moglo čuti i vidjeti. Najviše pritužbi upućeno je prema glavnom sucu Mihalju kojeg su igrači u crvenim dresovima doslovno opkolili. Našao se tu i poneki igrač Zadra te je ubrzo došlo do nekih iskrica koje su srećom prisebnošću ostalih trezvenijih glava završili samo na verbalnim uvredama.


 ZADAR – SPLIT 1:0


ZADAR – Stadion na Stanovima. Gledatelja: 1000. Sudac: Jurica Mihalj (Velika Mlaka), pomoćnici: Željko Novosel (Vrbovec) i Andrija Olujić (Zagreb). Strijelci: Mršić 90′ (11m).  Žuti kartoni: Banović, Con (Zadar); Lojić, Šimić, Žužul (Split)
ZADAR: Ježina 6, Puljić 6, Con 6, Skočibušić 6, Bilaver 6, Pezo 6, Begonja 6 (Gospić 82′), Banović 6 (Ćurjurić 67′ 6), Peraić 6(Jerbić 84′), Mršić 6,5,Terkeš 6. Trener: Dalibor Zebić.
SPLIT: Vuković 6, Radnić 6, Milović 6, Vidić 5,5, Budiša 5,5, Serdarušić 6, Lojić 5,5 (Žužul 54′), Šimić 5,5, Vitaić 5,5 Bučan 5,5 (Pehar 83′), Deranja 5(Parać 60′). Trener: Ivan Katalinić.