Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U MIOC-u jedrenje i plivanje dio redovne nastave

29.10.2010. 22:00
U MIOC-u jedrenje i plivanje dio redovne nastave


S obzirom da učenici ionako imaju puno za učiti, satove tjelesne kulture u drugoj smjeni nerijetko su izbjegavali. S novim sportovima, tjelesna kultura je postala atraktivnija, čak i putnici, kojima nije uvijek zgodno doći, puno češće pohađaju nastavu, kaže Helena Hordov, profesorica tjelesnog u Gimnaziji Franje Petrića
Kako nastavu tjelesne kulture učenicima napraviti zanimljivijom dosjetila se profesorica Gimnazije Franje Petrića, Helena Hordov te tako svojim učenicima omogućila odlično iskustvo i stjecanje znanja u jedrenju i to u okviru redovne nastave. Prošle školske godine Hordov je dio tjelesne nastave održavala na bazenima na Višnjiku, a uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i susretljivost Jedriličarskog kluba Uskok, ove godine je uvela i jedrenje. Uz standardni program s trčanjem, nogometom, košarkom, plesom, novi sportovi su doprinijeli boljem pohađanju nastave tjelesne kulture.
– Kako nemamo adekvatnu sportsku dvoranu, satovi tjelesne kulture se održavaju na vanjskim terenima ili u dvorani Mocire i to u drugoj smjeni. S obzirom da učenici ionako imaju puno za učiti, satove tjelesne kulture u drugoj smjeni nerijetko su izbjegavali. S novim sportovima, tjelesna kultura je postala atraktivnija, čak i putnici, kojima nije uvijek zgodno doći, puno češće pohađaju nastavu, kaže Hordov.
Kako priča dalje, mnogi učenici nisu nikad prije ni ušli u brod.
– Ipak živimo na moru i brodovi su dio naše kulture. Sada oni znaju zavezati čvorove, pripaziti da brod ne udara od rivu kada pristaje i slično. Počeli smo s kratkom teorijom i već šest tjedana jedrimo na jedrilici od 10 metara sa skiperom Mirom Magašićem. Program traje još ovaj tjedan. Potom idemo u dvoranu, a u siječnju i veljači ćemo nastavu opet imati na bazenu, govori Hordov.
Ovakav program pohađaju svi razredi Gimnazije Franje Petrića, a tako će biti i narednih godina.
– Nakon nekoliko godina, recimo sadašnji prvaši, bi mogli kao maturanti sastaviti ekipu koja bi mogla sudjelovati i na zadarskim regatama koje su jako dobro organizirane i posjećene. Osim toga, učenici su zavoljeli ove sportove. Na ovaj način ih potičemo da se time bave i u slobodno vrijeme što je za njih i vrlo zdravo. Posebice što se tiče jedrenja, sramota je da ima više upisanih polaznika jedrenja u Zagrebu na Bundeku, nego na našem Uskoku, napominje Hordov.
Na nastavi tjelesnog sada je puno više učenika, vlada odlična atmosfera, a za to i nije bilo potrebno tako puno.
– Ovo je odličan primjer kako se uz minimalna sredstva i u nikakvim uvjetima, zapravo može napraviti vrlo bogat program, pun sadržaja, kojima se ne može pohvaliti, možda čak ni Waldorfska škola, kaže Hordov.