Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Praktičnim radom do potrebnog iskustva

Autor: Ante Rogić

29.10.2012. 23:00
Praktičnim radom do potrebnog iskustva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Učenici u školi već imaju ovaj predmet tako da imaju osnove, međutim u ovih nekoliko dana našeg druženja imat će priliku sami iskusiti rad s materijalima kao što je Zečje tutkalo – Tanja Bačić


U prizemlju izložbene dvorane Odjela Muzeja grada Narodnog muzeja Zadar jučer je održan drugi dio Restauratorske radionice u kojoj su sudjelovali učenici trećeg razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
Cilj radionice je učenicima približiti restauratorsku struku i pojasniti važnost uloge koju ima konzervator-restaurator u očuvanju kulturne baštine.
Radionica je održana pod stručnim vodstvom restauratorice Tanje Bačić, a riječ je o spoju predavanja i praktične nastave.
Program započinje kratkim uvodnim predavanjem kako bi se učenici upoznali s pojedinim terminima, tehnologijom i materijalima koji se koriste u gradnji umjetničkog djela i u samoj restauraciji te o problematici, tj. uzrocima propadanja kulturnog dobra i uklanjanju istih. Dakle, o tome kako se odnositi prema objektu uz naglasak na mjere preventivne konzervacije.
– Učenici u školi već imaju ovaj predmet tako da imaju osnove, međutim u ovih nekoliko dana našeg druženja imat će priliku sami iskusiti rad s materijalima kao što je Zečje tutkalo. Također su dobili reprodukciju slike na kojoj trebaju rekonstruirati nedostajući slikani sloj gdje će vježbati optičko miješanje boja i tonsku modelaciju, koja se koristi u postavljanju podslika i završnog tuša, kazala nam je Tanja Bačić napominjući kako je ovo prva radionica takvog tipa, ali se nadaju kako će ju pretvoritiu tradicionalnu suradnju sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna.