Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Lišanima spremna drva, u Gračacu pahulja prva

Autor: Ante Vidović

29.10.2012. 23:00
U Lišanima spremna drva, u Gračacu pahulja prva

Foto: PIXELL



Županijske ceste se odlično održavaju, najbolje od svih. Općina ima dva radna vozila koja djeluju u sklopu komunalnog poduzeća. Lani smo većinu toga očistili, samo što uvijek ima nezadovoljnika za koje mi kažemo da bi htjeli da se snijeg očisti i prije nego što padne, govori Đekić


Nagli pad temperature nije ostavio teže posljedice na područje i stanovništvo Zadarske županije čak ni u Gračacu gdje je jučer ujutro pao prvi snijeg. Jednim dijelom za to je zaslužna vremenska prognoza na kojoj su vremenske promjene najavljene već tijekom proteklog tjedna. Po prvim procjenama nagla promjena vremena nije uvertira u hladnu jesen i oštru zimu. Bez obzira na to stanovništvo najudaljenijih općina Zadarske županije sprema se za najteže uvjete s obzirom na prošlogodišnje snježno iskustvo kada je put do pojedinih sela bio danima blokiran.
Poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev već za danas najavljuje ljepše vrijeme, a za sutra jugo koje će uzrokovati porast temperature i naravno kišu.
– Cijeli studeni obilježit će promjenljivo vrijeme s jugom, kišom i burom. Stabilnije vrijeme očekuje se od 9. do 14. studenoga i nekoliko dana nakon 20. studenoga. To nije ništa neuobičajeno za studeni tako da ne očekujemo ništa na što već nismo navikli, kaže Kraljev dodajući da će po statističkim pokazateljima ovogodišnja zima biti prosječna. Neke jače ugrize zime možemo očekivati tijekom siječnja i veljače što je normalno, ali ništa kao lani.
Prošla godina ostala je u živom siječanju stanovnicima općine Lišane Ostrovičke i Gračac koji su osjetili posljedice snijega i blokade prometnica. Za zimu se skupljaju drva za ogrjev, a stanovnici nekih sela, osobito onih uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, gomilaju zalihe hrane za slučaj dužih blokada makadamskih putova koji vode do njih. Oni koji na to imaju pravo koriste mogućnost sufinanciranja troškova kupnje drva za ogrjev.
U općini Lišane Ostrovičke takvih je trinaest domaćinstava, kako kaže tamošnja općinska načelnica Ivana Dević.
Taj broj višestruko je veći u ličkom dijelu Zadarske županije u općini Gračac te iznosi gotovo 450 domaćinstava. Promjene vremena, što je i za očekivati, sjeverno od Velebita imaju veće posljedice nego u primorskom dijelu županije. Već ovaj pad temperature prouzročio je snijeg koji je napadao desetak centimetara. Sve to odrazilo se i na stanje u prometu. Zimski su uvjeti, zabrana za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama, proglašeni za cestu Gračac – Obrovac i Srb – Otrić.
Načelnik Goran Đekić kaže kako su pripreme za zimu obavljene te ocjenjuje da je stanje pod kontrolom.
– Županijske ceste se odlično održavaju, najbolje od svih. Općina ima dva radna vozila koja djeluju u sklopu komunalnog poduzeća. Riječ je o kamionu i kombinirki s kojima smo spremni za čišćenje nerazvrstanih cesta. Lani smo većinu toga očistili, samo što uvijek ima nezadovoljnika za koje mi kažemo da bi htjeli da se snijeg očisti i prije nego što padne, govori Đekić dodajući i da imaju dobru suradnju s Crvenim križom i drugim institucijama koje pružaju pomoć stanovnicima, osobito onim najugroženijma.