Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zemuničani prvi berači među devet maslinarskih ekipa

Autor: Velimir Brkić

29.10.2012. 23:00
Zemuničani prvi berači među devet maslinarskih ekipa

Foto: Velimir BRKIĆ



Natjecanje organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika koji se rado druže sa ostalim ekipama, kaže ravnateljica Petrušić


Usprkos prijetećim olovnim oblacima jučer je u Domu za odrasle osobe Zemunik bilo izuzetno veselo i razdragano, odjekivala je i pjesma. Zajedno sa štićenicima i osobljem doma devet, uglavnom ženskih ekipa u masliniku uokolo Doma za odrasle na šestom po redu natjecanju u berbi maslina ubralo je dosad rekordnih 1.020 kilograma maslina.
Berba maslina u dobrom društvu prošla je za tren. Doduše, neki su se uglavnom opredijelili za pjesmu i ples, te su u veselom raspoloženju bodrili prijatelje koji su se okušali u berbi.
– Sudjeluju ekipe Grada Benkovca, Općine Zemunik, Doma Sv. Frane iz Zadra, Centra za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, Centra za pomoć i njegu Sv. Ante Benkovac, Dječjeg vrtića Zvjezdice Zemunike, dvije ekipe korisnika Doma i već tradicionalno ekipa Zadarskog lista, nabrajala je ravnateljica Nataša Petrušić.
200 domskih maslina
Iako je ekipa Zadarskog lista prije dvije godine osvojila prvo mjesto, ovog puta se nije mogla mjeriti s iskusnim i natjecateljski “nabrijanim” maslinarima iz Ravnih kotara. Prvo mjesto, sadnice maslina, ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Doma i proizvode lavande, ručnih radova štićenika, osvojili su Zemuničani, odnosno općinari i komunalci. Drugo mjesto zaslužila je ženska ekipa Benkovčanki predvođena glasnogovornicom Stelom Filipi, a treće jedna od ekipa Doma.
– Nema tu neke velike tajne odlučili smo dati sve od sebe i pobjediti, biti svoji na svojemu, što u šali što u zbilji govori zemunički donačelnik Šime Vicković.
Dodaje da svake godine sudjeluju na natjecanju koje im dobro dođe kao uvertira u berbu u vlastitim maslinicima.
– Kako smo jedni od donatora sadnica u Domu  zaista nam je zajedno sa štićenicima gušt brati masline, rekao je Vicković.
Naime, u sklopu Doma u Zemuniku već godinama postoji maslinik koji se s vremenom sve više širi. Trenutačno ima 200 maslina, a ravnateljica Petrušić najavljuje sadnju još sadnica maslina.
Promicanje zdravog života
– Natjecanje organiziramo u cilju socijalne rehabilitacije i integracije korisnika koji se rado druže sa ostalim ekipama. Ponosno im prezentiraju svoj trud i rad oko maslina. Osim toga, ovim putem promiču zdrav život, kazala je ravnateljica Petrušić dodajući kako u domu imaju 160 štićenika, u novom programu “Život u zajednici” izvan ustanove četiri korisnika, te 60 korisnika pomoći u vlastitom domaćinstvu.
Ekstradjevičansko maslinovo ulje iz maslinika Doma za odrasle osobe dobitnik je brojnih priznanja i medalja. Na prošlogodišnjoj VII. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana u Splitu dobilo je zlatnu medalju. Ulje je prerađeno u Uljari Nadin Željka Vrsaljka.
– U sklopu partnerstva za zdravlje sa Zadarskom županijom promoviramo zdrav život, a na seminarima s međunarodnim sudjelovanjem sudionicima seminara darujemo bocu vrhunskog ulja koje je proizvedeno ovdje u Domu. Ulje je dosad završilo na stolovima u više zemalja EU, ponosno će Nataša Petrušić.
Nakon berbe i podjela nagrada druženje i pjesma se nastavila uz bogat stol.