Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Berba koju neće zaboraviti

29.10.2013. 23:00
Berba koju neće zaboraviti


Malu orkulu uspješno vode prof. Jela Bogdan i Anđelka Šarić. One dosita to rade s ljubavlju kao i ostali djelatnici škole, koji tijekom ljetnih praznika i zalijevaju stabla kada su duža sušna razdoblja, kazao je ravnatelj škole Jordanko Miloš


Osnovna škola Biograd na Moru posebna je po mnogo čemu. Ovog puta je riječ o prvoj berbi maslina u školskom masliniku koju su “izrealiziraLi” mali ekolozi iz školske maslinarske sekcije koja pod nazivom Mala orkula djeluje u sklopu školske udruge Lavanda.
– Uspješno je vode prof. Jela Bogdan i Anđelka Šarić. One dosita to rade s ljubavlju kao i ostali djelatnici škole, koji tijekom ljetnih praznika i zalijevaju stabla kada su duža sušna razdoblja, kazao je ravnatelj škole prof. Jordanko Miloš, koji je također zasukao rukave i aktivno sudjelovao u berbi školskih maslina.
Berba je podsjećala na prošla vremena kad su berbe izgledale drugačije. U školskom dvorištu se bralo polako, bez žurbe, djeca su svojim mentorima postavljala brojna pitanja o svetom stablu masline i božanskom maslinovom ulju. Berba je završila s pjesmom.  
Maslinik ima 25 stabala maslinama domaće sorte orkula, te jednu sortu talijanske leccino sorte koja je oprašivač.
– Iako je ova godina relativno slaba za mnoge maslinare, za biogradske osmoškloce je najbolja, prva je berba, istaknuo je ravnatelj Miloš.
Biogradski osnovci iskoristili su lijepo vrijeme za prvo branje maslina.
– Ubrano je 170 kilograma maslina, dobiveno je 15 litara kvalitetnog maslinovog ulja, objavio je ravnatelj Miloš.