Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Miho Zrnić optužen za “Pet aferu”

29.10.2013. 23:00
Miho Zrnić optužen za “Pet aferu”


Zadranin Miho Zrnić Marinović optužen je s Vinkom Mladineom, Barbarom i Krunoslavom Bešenić i Draganom Miočem za udruživanje kako bi iz Fonda za okoliš fiktivnim računima za PET ambalažu izvukli čak 130 milijuna kuna


Nakon višemjesečne istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv petero osumnjičenika zbog udruživanja u skupinu koja je fiktivno prikazivala otkup i reciklažu PET ambalaže, a zapravo izvlačila novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, čime su na koncu Fond oštetili za 130 milijuna kuna. Iako USKOK ne navodi imena, već samo inicijale i godišta, jasno je kako je riječ o slučaju zbog kojeg je petorka već ispitana u proljeće 2011. godine, a među njima je i Zadranin Miho Zrnić Marinović, “dalmatinski kralj otpada”. On je kao direktor poduzeća “Odlagalište Sirovina” trećeoptuženi, prvoptužena je “kraljica PET ambalaže” Barbara Bešenić, a drugooptuženi njezin sin Krunoslav. Četvrto ime na optužnici je Vinko Mladineo, bivši šef Fonda, a peto Dragan Mioč, vlasnik tvrtke Retabl iz Metkovića.
USKOK Mladinea sumnjiči da je kao direktor Fonda, od početka 2006. godine do 22. studenog 2010., povezao ostale osumnjičenike i s njima dogovorio da će lažno prikazivati količine prikupljene i uporabljene PET ambalaže, a onda to naplatiti od Fonda.