Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Otvoreno pet sondi vrijednih osamdesetak tisuća kuna

29.10.2013. 23:00
Otvoreno pet sondi vrijednih osamdesetak tisuća kuna


Postavljeno je pet sondi da se vidi što nas uopće očekuje na tom terenu, a nakon što istraživanja završe i sve se dokumentira taj prostor vraća se u prvobitnu namjenu parkirališta, pojasnila je Marina Brkić iz Arheološkog muzeja


Na parkiralištu pokraj crkve sv. Marije u Zadru započela su preliminarna arheološka istraživanja koja s oko osamdeset tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, a vrši Arheološki muzej Zadar.
– Arheološki muzej započeo je sondažna istraživanja na parkiralištu, za to smo dobili dozvolu Grada i konzervatora i ta istraživanja trajat će do 15. studenog. Postavljeno je pet sondi da se vidi što nas uopće očekuje na tom terenu, a nakon što istraživanja završe i sve se dokumentira taj prostor vraća se u prvobitnu namjenu parkirališta, pojasnila je Marina Brkić iz Arheološkog muzeja.
Prostor parkirališta pokraj Sv. Marije namijenjen je u budućnosti za novu zgradu arheološkog muzeja, no, prije nego se to dogodi arheolozi će detaljno istražiti povijest koja se skriva u slojevima. Ovo sondiranje kojem su prethodila geofizička istraživanja reći će arheolozima što ih očekuje, kakva je struktura terena, kolika je dubina i slično.
Voditelj istraživanja je ravnatelj AMZ-a dr. sc. Smiljan Gluščević koji je ovih dana na terenu te u suradnji s Muzejem grada Šibenika istražuje na tri lokaliteta kod otoka Kaprija nedaleko Šibenika. Dva su lokaliteta iz ranoantičkog, a jedan je iz kasnoantičkog razdoblja i do sad nisu istraživani. Za to vrijeme na parkiralištu istraživanja vodi viša kustosica Timka Alihodžić, a u tome joj među ostalim pomažu i studenti arheologije. Kako su sondiranja na samom početku tek za par dana arheolozi će imati jasniji uvid u nalazište.
 
 
— Slika
Arheološki muzej započeo je sondažna istraživanja na parkiralištu
Marin GOSPIĆ