Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZD DNEVNIK Nisu Mocire Višnjik

29.10.2013. 23:00
ZD DNEVNIK  Nisu Mocire Višnjik


Bude li Centar Mocire dijelio sudbinu ostalih zadarskih projekata u izgradnji tek smo na prvom poglavlju jedne nove sage o višegodišnjoj gradnji. Kazalište lutaka gradilo se duže od četvrtine stoljeća, istu sudbinu dijeli i zadarska Poliklinika koja bi se, prema najnovijim informacijama, konačno trebala otvoriti ove godine, a Mocire se za sada grade svega šest godina. Istovremeno Dječji vrtić Latica, jedina specijalizirana predškolska ustanova za djecu s teškoćama u razvoju na ovom području proslavit će 22. rođendan, u istom onom derutnom prostoru na Kolovarama, istina prekrasnoj lokaciji, ali potpuno neadekvatnom za potrebe svojih korisnika.
Nedavno je u Latici kiša promočila dio krova, dovoljno da se ravnateljica zabrine i da zatvori dio vrtića dok se ne napravi sanacija u iznosu od 23 tisuće kuna. Mala svota, reći će neki, ali da su u svom obećanom centru, u onoj lijepoj i velikoj ružičastoj zgradi nazivanoj projektom stoljeća, taj novac utrošili bi na pomagala za djecu, edukativne igračke koje će im pomoći u rehabilitaciji, možda za kakav izlet. Ovako, završit će na još jednoj zakrpi. Istovremeno gomilaju se i troškovi Centra Mocire, a ono što izvana izgleda lijepo iznutra je nažalost devastirana zgrada. Od razbijenih prostora, pokradenih radijatora i ostalog materijala, a zbog čega su u Gradu morali postaviti i čuvara da bdije nad Mocirama.
Kako stambene zgrade niču kao gljive poslije kiše, a sve ono što se gradi javnim novcem pretvara se u dugogodišnju sagu? Svi uvijek tvrde kako novac nije problem za naše najpotrebitije, no, izgleda, on nije osiguran. Mogao bi netko zlonamjeran upitati i kako to da je nova košarkaška dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku nikla tako brzo iako je i ona građena iz istog onog javnog proračuna? Ali, čini se, da nisu Mocire Višnjik. Kao što ni mališani iz Latice nemaju iza sebe Tornado koji bi navijao za njihove interese, a oni strpljivo čekaju i igraju se u dvorištu s prekrasnim pogledom na more, u zgradi koja će morati još izdržati.