Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prirodno planiranje obitelji kao stil života

Autor: Marija Ćurko

29.11.2008. 23:00
Prirodno planiranje obitelji kao stil života

Foto: Filip BRALA



– Kongres je istaknuo suvremenost enciklike “Humanae Vitae” koja govori o naravnom zakonu i moralnom življenju spolnosti kao trajnim vrijednostima, proročku dimenziju enciklike jer su se ostvarila njezina predviđanja o danas sve vidljivijim posljedicama otklona od prirodnog i moralnog življenja spolnosti, istaknuo je dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj
U Zadru je završen Međunarodni kongres “Humanae Vitae za sva vremena: Ljudska spolnost življena u velikodušnosti i razboritosti”, koji se od petka do nedjelje održavao u Kongresnoj dvorani hotela Falkensteiner – Donat.
Povod ovog skupa bio je obilježavanje 40. obljetnice enciklike “Humanae Vitae”, to jest pisma pape Pavla VI., kao velikog znanstveno-edukativnog događaja u Hrvatskoj, na kojem su se, uz nekoliko biskupa, okupili domaći i inozemni stručnjaci s područja bioetike i medicine koji su dali značajan doprinos promicanju i razvoju prirodnog planiranja obitelji, zatim gosti iz Hrvatske i inozemstva, liječnici, medicinske sestre i zdravstveni djelatnici, svećenici, vjeroučitelji, osobe iz pastorala braka i obitelji, djelatnici crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta, odgojno-obrazovni djelatnici, članovi crkvenih udruga, pokreta i zajednica i brojni sudionici. Kongres su organizirali Ured HBK za obitelj, Zadarska nadbiskupija, Hrvatsko katoličko liječničko društvo, Hrvatsko katoličko društvo medicinskih sestara i tehničara pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Zadarske županije i Grada Zadra te uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.
– Kongres je istaknuo suvremenost enciklike “Humanae Vitae” koja govori o naravnom zakonu i moralnom življenju spolnosti kao trajnim vrijednostima, proročku dimenziju enciklike jer su se ostvarila njezina predviđanja o danas sve vidljivijim posljedicama otklona od prirodnog i moralnog življenja spolnosti, cjelovitost i ljepotu ljudske ljubavi i spolnosti prema Božjem planu u smislu dobrobiti koju čovjek ostvaruje ako prihvaća i živi u skladu s tim planom, bogatstvo nauka Crkve koji ne samo da ne proturiječi znanosti, već daje pozitivan doprinos istraživanjima koje humanistički znanstvenici time razvijaju u korist čovjeka i društva, istaknuo je u završnoj izjavi dr. Petar Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za obitelj.
Tijekom tri dana uz brojna predavanja domaćih i stranih stručnjaka određene su temeljne odrednice enciklike “Humanae Vitae”, u svjetlu njene proročke dimenzije, a razmatrao se i kontinuitet učenja Katoličke crkve o ljudskoj ljubavi i spolnosti, aktualizirajući njezinu poruku u današnjem vremenu i kulturi. U središnjem dijelu Kongresa čulo se o prirodnom planiranju obitelji kao stilu života koji čovjeku kao cjelovitom biću duha i tijela, obitelji i društvu donosi brojne dobrobiti, osobito ako se na pravi način promoviraju i podučavaju moderne, znanstveno utemeljene i učinkovite metode prirodnog planiranja obitelji poput Billingsove ovulacijske, simptotermalne i Creightonove.
 


 BISKUPOVA ZAHVALA


Nakon predstavljanja mogućnosti i perspektiva prirodnog planiranja obitelji u Hrvatskoj te zaključaka radionica, slijedilo je misno slavlje u zadarskoj katedrali Sv. Stošije koju je predvodio nadbiskup Ivan Prenđa, u zajedništvu pomoćnog zagrebačkog biskupa mons. Valentina Pozaića i brojnih svećenika. Izražena je zahvalnost svim sudionicima, predavačima, organizatorima Kongresa, osoblju hotela Falkensteiner – Donat i svima onima koji su na razne načine doprinijeli njegovoj realizaciji, a posebno don Emilu Bilaveru, koordinatoru. Euharistija se slavila u znaku zahvale Bogu za održani Kongres, za sve primljene milosti i darove, koji će postati baština naše Crkve u našem vjerničkom hodu, na radost i dobro naroda koji traži Božju pomoć u svom življenju i poslanju.




 U ENCIKLICI PROGOVORILA BOŽJA MUDROST


Nadbiskup zadarski u svojoj je propovijedi uputio na važnost obitelji kao temelja života, koji se ne smije odbaciti.
– Naše vrijeme je svjedok različitih čovjekovih zloupotreba na polju stvaranja ljudskog života od samog začeća i življenja same ljudske spolnosti koju se instrumentalizira za egoistične ciljeve ljudske požude, kazao je mons. Prenđa. Nadalje se osvrnuo na kršćansko stajalište Crkve o ljubavi, spolnosti i bračnom životu.
– Prije četrdeset godina sama je Božja mudrost progovorila po Crkvi, po papi Pavlu VI. u enciklici “Humanae Vitae”. To pismo Petrova nasljednika iz 1968. godine je učiteljska riječ o ispravnoj regulaciji poroda. “Pitanje stvaranja novoga života, treba promatrati u svjetlu cjelovitog gledanja na čovjeka i na njegov poziv koji nije samo prirodni i ovozemaljski, već i nadnaravni i vječan”. Od Boga, naime, potječe svaka ljubav. I čovjek je od Boga stvoren jer je Bog htio s njim dijeliti svoju vječnu sreću. Iz stvoriteljske ljubavi čovjek je primio suradničku stvarateljsku moć i darovano mu je od Boga da kao zajednica muža i žene u čovječanstvu ostvaruje njegovu zamisao ljubavi.
Svaki, naime, član Crkve i svi ljudi dobre volje pozvani su razmišljati i djelovati kako bi se ostvario bolji svijet, zaključio je mons. Prenđa.