Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hilarus uveličao ulazak u novu liturgijsku godinu

Autor: Marija Ćurko

29.11.2009. 23:00
Hilarus uveličao ulazak u novu liturgijsku godinu

Foto: Adam VIDAS



Jučer je u crkvi Bezgrešnog začeća BDM na Puntamici u Zadru na župnim misama gostovao Hilarus, Zbor mladih župe Bezgrešnog začeća BDM s Malešnice u Zagrebu. Zagrebačka mladež je ovom prigodom promovirala svoj novi CD duhovnih pjesama pod nazivom “Ostani na Svjetlu”.
Zbor djeluje sedam godina, utemeljen 2002. godine, čine ga uglavnom studenti, ukupno tridesetak, a na probama i pripremama za pjevanje u svojoj župi i na drugim susretima, članovi sudjeluju utorkom, subotom i nedjeljom. Zbor pjeva i na više jezika, voditeljica je Marija Bolfan, a predsjednica Gabrijela Letica. Svete mise je sviranjem na klavijaturi pratio Mirko Grebenar i gitari Vedran Čorak.
Do sada je ovaj zagrebački zbor mladih svoj prvi CD predstavio u zagrebačkim župama i okolici, a uskoro će po Dalmaciji i Istri. Zadar je prvi dalmatinski grad u kojem je zbor mladih “Hilarus” predstavio svoj CD “Ostani na Svjetlu”. Pjesme su, kako nam je kazala Marija Bolfan, većinom autorske, i glazba, i tekst, i aranžman i sviranje i pjevanje.
– “Hilarus” znači radosno slaviti Gospodina, biti dobre volje. Naš CD naslovima i sadržajem pjesama usmjeren je tome da pruži nadu, podršku i svjetlo onima koji su u mraku s porukom “upali Svjetlo”, kazala nam je Bolfan.
– Došašće označava početak nove liturgijske godine. Čovjek na početku nove kršćanske godine želi postaviti sebi jedan prioritet duhovnosti, kako iščekivati dolazak Sina Čovječjega, kazao je don Emil Bilaver, župnik Puntamike istaknuvši zatim važnost spremnosti čovjeka za susret s Kristom kada dođe o svom drugom dolasku.
– Čovjek u vremenu Došašća pokušava svakog dana započeti život s Bogom, tražeći njegov blagoslov. Traži od Boga da ga on hrani svojom Riječju i tijelom i tako ide ususret Kristovom rođenju, naveo je don Emil Bilaver potaknuvši na čistoću duha na putu s Kristom. To se, kako je rekao, ostvaruje odbacivanjem grijeha i raznih oblika razvratnosti.
– Potrebno je pripremiti svoju dušu, obitelj i djecu za slavlje dana Božića, pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Tako ćemo dobiti snagu po kojoj ćemo moći izbaciti sve ono negativno iz svoga srca, poručio je don Emil Bilaver.