Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Još nisam odlučio hoću li se profesionalno baviti šahom

Autor:

29.11.2009. 23:00
Još nisam odlučio hoću li se profesionalno baviti šahom

Foto: Ante VIDOVIĆ



Odlučio sam godinu dana pauzirati, najviše dvije, kako bih vidio gdje sam u svijetu šaha. Vjerojatno ću već iduće godine upisati fakultet – kaže Martinović
 Saša Martinović, međunarodni majstor i junior Šahovskog kluba Zadar, osvojio je osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu za juniore do osamnaest godina koje je održano u Antalyji u Turskoj. Najbolje rejtingirani igrač u Zadarskoj županiji, a može se slobodno reći i najjači, nakon jedanaest kola nalazio se na diobi od petog do jedanaestog mjesta s osvojenih 7,5 bodova i time ostvario svoj najbolji uspjeh na svjetskim juniorskim prvenstvima. Podsjetimo kako je Saša Martinović prije svega nekoliko mjeseci osvojio peto mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu.
Fantastična završnica
– Očekivao sam da ću sigurno biti među prvih deset u svijetu iako sam na početku bio rangiran kao dvanaesti. Znao sam da vrijedim više. Prije turnira sam se dosta spremao, najviše sam, ali i s trenerima velemajstorima Zdenkom Kožulom i Goranom Dizdarom. Bio sam u Zagrebu nekoliko dana. Rad s trenerima jako pomogne jer nije uvijek lako sam raditi. Dobro je kad vam je trener iskusni velemajstor koji vam može objasniti neke stvari. Turnir sam započeo s četiri iz sedam i onda je uslijedio odličan finiš – tri pobjede zaredom i remi u zadnjem kolu kada sam remizirao s tada vodećim u poretku. Tu sam partiju bio dobiven i da sam pobijedio, dijelio bih drugo mjesto, odnosno od drugog do petog – kaže Martinović i nastavlja s opisivanjem tijeka svojih igara na SP-u.
– Prvo kolo sam pobijedio i onda se odmah dogodio nesretni poraz u drugom kolu. Dobro je što se nakon poraza odmah oporavim pa sam odmah nakon toga pobijedio u sljedeće tri partije. Zatim slijedi još jedan nesretan poraz protiv brončanog na kraju Poljakom Piorun Kacperom i nakon toga sam izgubio šansu za viši plasman. Zatim je uslijedio još jedan poraz, a zatim sam se ponovno razigrao i uslijedio je fantastičan finiš sa 3,5 osvojena boda u četiri partije.
Najbolji zadarski šahist već u ovom trenutku igra najjači hrvatski open u Rijeci s ambicijama da se kvalificira na zatvoreno Prvenstvo Hrvatske za koje smatra da ima dobre šanse. S obzirom na njegov objektivan pristup prema šahu i protivnicima za očekivati je lijepe šahovske vijesti iz Rijeke. Ako ne uspije u Rijeci, Saša će isti cilj pokušati ostvariti na Openu u Zadru koji se igra u prosincu. Sa zadarskog opena također se jedan igrač s hrvatske nacionalne liste ima priliku plasirati na najelitnije domaće natjecanje.
Cilj svjetska klasa
Najjači šahist Zadra ima međunarodni rejting od 2483 ELO bodova i prema njemu je trenutačno dvadeset i četvrti igrač u Hrvatskoj. Zna dnevno raditi na šahu i po deset sati. Iako ima profesionalni pristup igri i ostvaruje odlične rezultate, još uvijek se nije odlučio na profesionalnu šahovsku karijeru.
– Još uvijek se nisam opredijelio za profesionalni pristup šahu. Odlučio sam godinu dana pauzirati, najviše dvije, kako bih vidio gdje sam u svijetu šaha. Vjerojatno ću već iduće godine upisati fakultet. Moj prvi šahovski cilj je postati jaki velemajstor, a nakon toga doći do međunarodnog rejtinga od 2650, pa čak 2700 ELO bodova i tako postati igrač svjetske klase.
Podsjetimo kako je Martinović do sada bio osam puta prvak Hrvatske u svojoj dobnoj konkurenciji. Osvajao je medalje na reprezentativnim natjecanjima od koji je svakako najvažnija zlato na Mitropa kupu. Spada u zlatnu generaciju hrvatskih mladih šahista koji svojim uspjesima na međunarodnoj i domaćoj sceni, bilo kao pojedinci ili ekipa, najavljuju novo razdoblje, odnosno nove uspjehe Hrvatskog šaha na svjetskoj razini.


SP Antalya, 16.11.2009.


Baron (2404) – Martinović (2483)
Partija je igrana u 5. kolu svjetskog prvenstva i donijela mi je lijepu pobjedu s crnim figurama protiv izraelskog međunarodnog majstora!
1.e4 e6
Potez koji uvodi u francusku obranu, koja je oduvijek bila na mom repertoaru. Sviđa mi se zbog dinamičnih i uzbudljivih pozicija koje nastaju i upravo one odgovaraju mom stilu.
2.d4 d5 3.Sc3 Lb4 4.e5 Se7 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 c5 7.Dg4 Dc7!?
Potez igran još davne 1945. nakon kojeg gubim pješaka, međutim dobivam kompenzaciju u brzom razvoju i sigurnijem položaju kralja.
8.Dxg7 Tg8 9.Dxh7 cxd4 10.Se2 Sbc6 11.f4 Ld7 12.Dd3 dxc3
Sve je ovo jako poznata varijanta i u toj poziciji u svojoj bazi mogu naći čak oko 5000 partija!
13.Sxc3 a6 14.Se2…
Bijeli, također dobro pripremljen bira moderan nastavak koji je primjenjivao bivši svjetski Boris Spasky. Konj nema vise što raditi na c3 i vraća se kontroli važnog polja d4
14…Sf5 15.h3 0-0-0
Rijedak nastavak, koji sam ja još ranije pripremio. Uobičajeno je 15…Sa5.Tek se ovdje moj protivnik zamislio, što je dobar znak jer je očito izišao iz kućne pripreme i mora igrati iz svoje glave.
16.g4 Sh4 17.Le3…
Ovo je za mene bila novost i od ovog trenutka i ja moram sam raditi za pločom!
17…Sa5 18.Sd4 Sc4 19.g5?…
Na prvi pogled logičan potez koji pokušava zaustaviti crnu protuigru putem f6, međutim ovo je ključna pogreška nakon koje je bijeli izgubljen!
19…f6!
Grom iz vedra neba! Crni za inicijativu žrtvuje i drugog pješaka.
20.exf6…
Ako 20.gxf6 Rg3 i bijeli gubi figuru.
20…e5 21.fxe5 Dxe5 22.Kf2 Txg5!
Nova žrtva koje se bijela pozicija jednostavno raspada unatoč velikoj materijalnoj prednosti. Bijeli nema obrane i slijedi matni napad crnoga. 23.Lxg5 Dxg5 24.Td1 Tf8 25.Sf3 Sxf3 (26.Kxf3 Txf6 27.Ke2 De5 s matom u sljedećem potezu) 0-1
Komentira: Saša MARTINOVIĆ, međunarodni majstor