Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Liječenje prirodnim putem

Autor: Valentina Mlađen

29.11.2009. 23:00
Liječenje prirodnim putem

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u petak je održano predavanje na temu “Jačanje imuniteta zimi” s podnaslovom “Aromaterapijom do zdrave obitelji”. Predavanje je organizirala Aroma Akademija, a kao predavačica u Zadru je gostovala osnivačica Aroma Akademije kao i tvrtke Aromara iz Zagreba mr. pharm. Mara Doljak. Predavačica je posjetitelje upoznala s poviješću korištenja i liječenja eteričnim uljima, kao i s podacima koja eterična ulja su najbolja za liječenje i prevenciju kojih bolesti. Doljak je, također predstavila i tvrtku Aromara koja se dugi niz godina bavi aromaterapijom te upotrebom eteričnih ulja u druge svrhe, ali i s Aroma Akademijom. Aroma akademija, osnovana 2000. godine, prva je holistička škola u Hrvatskoj. Programe koje zainteresirani mogu upisati u ovoj školi su: spa i wellness terapeut, aromaterapeut, aromamaser, obiteljski aromaterapeut, te pediker. Po završetku edukacije zanimanja se upisuju u radnu knjižicu te polaznik stječe mogućnost zapošljavanja ili samozapošljavanja.
Ipak na predavanju se Doljak najviše zadržala na djelovanju eteričnih ulja te je objasnila zašto su eterična ulja bolja u liječenju gripe, prehlade i alergije ili na koji način podižu imunitet te tako djeluju u prevenciji bolesti. Među ostalim predstavljena su eterična ulja lavande, naranče, čajevca, mente, eukaliptusa, limuna te druga. Zanimljiv podatak koji je iznesen na predavanju je i to da aromaterapija zapravo potječe s Mediterana pa tako zapravo i s hrvatskih otoka i primorskih krajeva.
Zanimanje za predavanje o aromaterapiji u Zadru bilo je zadovoljavajuće te je publika popunila prostor Multimedijalne dvorane. Za aromaterapiju su bile zainteresirane uglavnom žene, a među publikom su bile i neke polaznice Aroma Akademije, zdravstveni djelatnici ali i obični građani zainteresirani za liječenje prirodnim putem i izbjegavanje neugodnih nuspojava sintetički proizvedenih lijekova.