Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kako izvoziti?

29.11.2011. 23:00
Kako izvoziti?


Kako izvoziti tema je dvodnevnog seminara koji je jučer počeo u prostorijama Razvojne agencije Zadarske županije. Seminar je namijenjen poduzetnicima koji razmišljaju o pokretanju izvoznih aktivnosti te onima koji žele provjeriti svoje sposobnosti za takav iskorak u svom poslovanju.
Globalizacija je otvorila svjetsko tržište proizvođačima i omogućila im da se pojave na bilo kojem njegovom dijelu. Poslovanje na stranom tržištu može biti vrlo uspješno i profitabilno te predstavlja jedan izazovan način proširenja vlastitog poslovanja.
– Hrvatska ima veliki vanjskotrgovinski deficit. Izvoz nije moguće brzo pokrenuti i mi se prema indeksu globalne konkurentnosti nalazimo na sedamdeset i šestom mjestu, rekao je predavač Dražen Sudinec dodajući da hrvatske tvrtke koje već izvoze u EU imaju pritom veliku prednost jer su ovladali potrebnom tehnologijom, imaju iskustva te posjeduju potrebne certifikate.
– Prilike predstavljaju i oporavak naših glavnih trgovačkih partnera, turizam i posebni poticaji za proizvodnju za izvoz. Koristi od izvoza su povećanje prodaje i profita, disperzija rizika, raznoliko tržište, jačanje konkurentnosti, usvajanje novih znanja i iskustva, a rizici su povećanje troškova, veća konkurencija, dokumentacija i kulturne razlike.