Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Mačjak-Šumljak” ponovno traži investitore

29.11.2011. 23:00
“Mačjak-Šumljak” ponovno traži investitore


Svi komentiraju da je projekt dobar. No, izgleda, nitko u ovom trenutku nema previše novca. Ako se ni sada nitko ne javi, mi ćemo natječaj za nekoliko mjeseci ponovno objaviti. Zasigurno će se naći i netko tko će ozbiljno “zagristi”, kazao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov


Općina Preko sredinom studenog ponovno je, već drugi put ove godine, raspisala natječaj za prodaju zemljišta u uvali Prtljug na području k.o. Lukoran. Riječ je o dvije čestice ukupne površine 38,4 hektara za koje je na snazi prostorno planska dokumentacija ugostiteljsko turističke zone Mačjak-Šumljak koja obuhvaća UPU, DPU i Studiju utjecaja na okoliš.
Podsjetimo da je natječaj za prodaju spomenutog zemljišta na kojemu bi se gradilo turističko naselje kategorije s najmanje četiri zvjezdice bio raspisan u srpnju, ali se na njega nije javio ni jedan ponuđač.
Interes na “usmenoj bazi”
– Interesa ima, ali taj interes za sada ne prelazi ‘usmenu bazu’. Svi komentiraju da je projekt dobar. No, izgleda, nitko u ovom trenutku nema previše novca. Ako se ni sada nitko ne javi, mi ćemo natječaj za nekoliko mjeseci ponovno objaviti. Na ovaj način potencijalne investitore potičemo da razmišljaju o projektu te će se zasigurno naći i netko tko će ozbiljno “zagristi”, kazao je načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.
Prisjetimo se da se o izradnji turističkog naselja visoke kategorije (najmanje četiri zvjezdice) u uvali Prtljug počelo razmišljati još 2002. godine, no problem su bili neriješeni vlasnički odnosi nad predmetnim zemljištem.
Naime, kad je 2005. godine Općina Preko prvi put raspisala natječaj za prodaju zemljišta turističke namjene te je za najboljeg ponuđača izabrana tvrtka Deep Blue, projekt je stopiran nakon što je Državno odvjetništvo na zemljište postavilo plombu. Tvrtka Deep Blue koja je uložila tri milijuna kuna u dokumentaciju, u međuvremenu je nakon svih zavrzlama odustala od projekta.
Država se, naime, pogreškom nije upisala kao vlasnik početkom 90-ih, kad su se inače rješavale procedure oko vlasništva takvih zemljišta. Općina Preko je priznala da je RH vlasnik zemljišta te se nije ulazilo u spor. No bilo je potrebno provesti proceduru izdvajanja zemljišta iz šumsko-gospodarske osnove, koja je Općinu Preko stajala 25 milijuna kuna. I tri godine dragocjenog vremena.
Isti uvjeti natječaja
Uvjeti za izdvajanje zemljišta u uvali Prtljug iz šumsko-gospodarske osnove stečeni su, naime, 2008. godine kada je Ured za upravljanje državnom imovinom dao suglasnost na parcelacijski elaborat i parcelaciju dviju zemljišnih čestica u uvali Prtljug.
Prema postojećoj planskoj dokumentaciji turističko naselje Mačjak-Šumljak imalo bi hotel od četiri zvjezdice, 126 vila i 72 paviljona s apartmanima u kojima bi bilo ukupno 2.200 kreveta. Naselje bi omogućilo zapošljavanje 300-tinjak stalnih i oko 150 sezonskih radnika. Kako ističe načelnik Općine Preko Ante Jerolimov uvjeti aktualnog natječaja isti su kao i prethodnog.
Početna cijena je 25 eura po metru četvornom, a kao posebnu obvezu kupca natječaj navodi da se na predmetnom zemljištu izgradi hotel s minimalno četiri zvjezdice. Pravo natjecanja imaju sve (domaće i strane) pravne i fizičke osobe koje su prethodno uplatile jamčevinu u iznosu od 1.000.000 kuna i dostavile dokaz o uplati jamčevine na žiro-račun Općine Preko. Jamčevina se uračunava u iznos kupoprodajne cijene, a ako povuče ponudu, ponuditelj gubi pravo na povrat jamčevine. Pravo na povrat jamčevine gubi i ako iz bilo kojeg razloga u roku od 15 dana od poziva Općine ne sklopi, odnosno potpiše ugovor o kupoprodaji ili u ugovorenom roku ne uplati kupoprodajnu cijenu.
U kupoprodajnu cijenu uračunata je i naknada za izdvajanje iz šumsko-gospodarske osnove u iznosu od oko 25 milijuna kuna koju je kupac dužan uplatiti u roku od 15 dana od potpisa kupoprodajnog ugovora.