Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Problematični šuteri, najbolji kradljivci

29.11.2011. 23:00
Problematični šuteri, najbolji kradljivci


Kroz svih osam dosad odigranih utakmica provlačio se problem vanjskog šuta što je Puntamičanima predstavljalo najveću zapreku u ostvarivanju još ponekog uspjeha više


Pobjedom nad Alkarom u Sonik-Puntamici su zaključili razdoblje od osam kola u kojima po ostvarenom itekako mogu biti zadovoljni. Uzele su se pobjede u četiri utakmice koliko je bilo i poraza, ali s obzirom na očekivanja mlađeg zadarskog prvoligaša u ovoj sezoni, da im je netko ponudio prije početka četiri pobjede u za njih žestokoj konkurenciji sigurno bi ih objeručke prihvatili. Sva četiri poraza mogu se svrstati u one očekivane, kao premijerni u Jazinama od Jolly JBS-a te tri gostujuća kod Splita, Kvarnera i Svjetlosti. Unatoč posrtanju od Šibenčana u prvoj utakmici na domaćem parketu “zeleni” su vrlo autoritarno odradili preostale domaće oglede u kojima su pored nešto slabijih Dubrovnika i Alkara uspjeli skinuti dva jača skalpa, Zaboku i Križevcima. Ipak, njima će veću korist donijeti pobjede nad vjerojatno direktnim konkurentima u Ligi za ostanak, Dubrovnikom i Alkarom, jer bi u slučaju da se nađu u toj ligi nakon 22 odigrana kola imali prednost nad tim klubovima. Pored očitog zadovoljstva Puntamičana dosad ostvarenim vidljivo je da se moglo možda doći do još koje pobjede, jer u svim porazima igrači Nevena Plantaka bili su relativno blizu boljeg rezultata. Pogotovo na gostovanjima u Rijeci i Slavonskom Brodu. Imali su Zadrani tada egal situacije u posljednjim četvrtinama i da je bilo više preciznosti moglo se lako u ovom članku predviđati potencijalan plasman među najboljih pet A-1 ligaša koji završetkom osnovnog dijela prelaze u Ligu za prvaka.
Na dnu po preciznosti
Kroz svih osam dosad odigranih utakmica provlačio se problem vanjskog šuta, što je Puntamičanima predstavljalo najveću zapreku u ostvarivanju još ponekog uspjeha više. Od svih 11 klubova igrači Nevena Plantaka su pri samom dnu što se tiče preciznosti. Po broju postignutih poena nalaze se na pretposljednjem mjestu ispred Alkara s prosječno 74.3 poena, dok je pozitivna stvar što su po broju primljenih poena u samom vrhu, tj. najbolji odmah nakon Zadra sa 72.4 poena. Ukupan šut im je 45.2% što ih svrstava na 8. mjesto, a iza njih se nalaze Jolly JBS, Zadar i Alkar. Dvica im je koliko, toliko solidna, 52.7% (185-351) dok trica poprima i relativno katastrofalne razmjere od 26.1% (36-138) iako ima i gorih kao Zadar s 24.8% i Alkar s 26% izvan linije 6.75 m.
Obrana jači dio momčadi
Manjkavost u šutu Plantakovi igrači uspijevaju dobro kompenzirati obrambenim aktivnostima kojima mogu ponajviše zahvaliti što su skupili četiri vrijedne pobjede. U skakačkom dijelu Puntamičani se mogu podičiti da su u samom vrhu s 33.1 po utakmici, iza Zadra (38.3) i Alkara (34). Pogotovo se to osjeti u napadačkom skoku, 9.4 po utakmici, koji pored velike borbenosti Puntamičana potvrđuje i gore navedene brojke o lošem vanjskom šutu. Ono što može veseliti je podatak o ukradenim loptama, a u toj kategoriji su Puntamičani definitivno najbolji s 9.8 ukradenih lopti po utakmici, dok su po izgubljenim loptama u sredini lige s 13.8 po utakmici.
Zaključak je da prostora za popravak ima i to ponajviše u šuterskom dijelu, jer momčad koja ima očiti manjak centimetara teško da može i dalje preživljavati na fenomenalnim učincima centarske linije koju predvode Šarlija i Čakarun. Trebat će malo više pomoći i s perimetra, pa se čeka da proradi poznata trica Puntamičana na kojoj su pored velike borbenosti i gradili sve dosadašnje uspjehe.


Čak 72 promašena slobodna bacanja




Pored jako niskih postotaka za dva i tri u Sonik-Puntamici se moraju ozbiljno pozabaviti slobodnim bacanjima po kojima su na samom začelju A-1 lige. Čak 72 slobodna bacanja promašena od ukupno 188 (61.7%) u 8 utakmica je podatak koji uistinu zabrinjava. Dovoljno je svesti sve na čistu matematiku i zaključiti da zeleni u svakoj utakmici ostaju bez čak 9 poena koji bi im sigurno donijeli bolji bodovni saldo.