Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Skupa prvoligaška škola

29.11.2011. 23:00
Skupa prvoligaška škola


Na Višnjiku nemaju mnogo izbora, rad je jedino na što se mogu osloniti, a vrlo je važno da imaju s kime raditi


Sjećam se jedne zbirke pjesama iz osnovne škole pod naslovom Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu. Što je u toj zbirci točno bilo ne sjećam se, ali točno je da bi svaki šumar šumu trebao imati na dlanu. U sportu na dlanu najčešće možete imati – pobjedu. Imali su je odbojkaši Zadra prošle subote u 8. kolu Prve A liga na Višnjiku protiv Daruvara, imali, ali su je na kraju izgubili. Momčad koja u odbojci vodi 2:0 u setovima, potom i 2:1 u setovima i 21:18 u četvrtom setu i utakmicu završi kao poraženi sastav ima za čime žaliti. Sve što su Zadrani imali tijekom meča u kojem su pokazali da mogu biti konkurentni u Prvoj A ligi na kraju su – izgubili. Ostao im je samo jedan bod koji dobiva momčad koja osvoji dva seta. Mala je to utjeha za igrače Marina Masnića kojima su samo tri boda iz dvoboja s Daruvarom mogla prvoligašku perspektivu učiniti ljepšom. Završilo je, međutim, 3:2 za Daruvar koji je otišao kući s dva boda nakon što mu je prijetio potpuni potop. Zadar nije iskoristio vidljivo početno nesnalaženje Daruvarčana koji su imali i problema s visinom stropa u dvorani 1 ŠC Višnjik.
Marin Masnić je nakon utakmice govorio o tome da je njegova momčad imala strah od pobjede. To se može razumjeti kad se zna da od aktualnih prvoligaša samo Zadar nikad nije igrao u elitnom rangu. Masnićeva tvrdnja može se opravdati i vrlo mladom momčadi, ali u konačnici nitko se u sportu ne bi trebao bojati pobjeda. Dakako, nije riječ o klasičnom strahu, prije o tome da je mladi zadarski sastav podložan silnim oscilacijama karakterističnima za momčad koja ostane u raskoraku između velike želje i stvarnih mogućnosti. Zadrani su, nema sumnje, ušli u utakmici s velikom željom, sportaši će reći vruća srca. No, u ključnim trenucima glave nisu bile hladne. Zanimljiva je tako bila situacija u drugome setu u kojem su Zadrani u dva navrata počeli slaviti osvojeni poen prije nego što je on završio. Jednom su taj poen na kraju i osvojili, ali drugi put nisu. A tako se Prva A liga na duže staze ne može igrati. Daruvar je pobijedio ne zato što je mnogo kvalitetniji sastav (premda iskusniji jest), već i stoga što u svojim redovima ima igrače koji nisu očajavali nakon 0:2 niti su živjeli u euforiji nakon što je bilo očito da im se otvara mogućnost velikog preokreta. Zadar takvih igrača još uvijek nema dovoljno, već je poput učenika ili djeteta koji neke stvari shvati onda kad se opeče. Na Višnjiku stoga nemaju mnogo izbora, rad je jedino na što se mogu osloniti, a vrlo je važno da imaju s kime raditi. Danas su to srednjoškolci koji igraju Prvu A ligu i koji nisu daleko od onoga što za ovu ligu treba. Naprotiv, većini tih igrača treba samo malo kontinuiteta i stvari bi se za Zadar mogle okrenuti u pozitivniju stranu. Dakako, uvijek je pitanje hoće li vremena za to biti dovoljno jer sve ostalo Zadar danas ima.


Slijede dvoboji s neporaženima




Za klub koji je na dnu ljestvice teško se može govoriti o dobrom ili lošem rasporedu. Međutim, utakmice koje su pred Zadranima ne nude mnogo razloga za optimizam. Najprije je na redu gostovanje kod vodeće Murse gdje bi i jedan set bio čudo, potom na Višnjik dolazi Rovinj koji je bez poraza, pa slijedi gostovanje kod osrednjeg Vukovara. Preostale dvije utakmice prvog dijela sezone (Zadar – Karlovac, Zagreb – Zadar) igrat će se u siječnju 2012. godine.