Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U borbu za posao nakon 24 godine “staža” na zavodu

29.11.2011. 23:00
U borbu za posao nakon 24 godine “staža” na zavodu


Plan i program osposobljavanja HZZ-a u Zadru u 2011. prošlo je 500 osoba, a čak 40 posto njih se zaposlilo


Završetak vašeg školovanja bit će tek kada pronađete kvalitetno zaposlenje, poručio je pročelnik područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Zadru Željko Marić sedamnaestorici slastičara i četrnaestorici kuhara. Njima su jučer u hotelu Falkensteiner uručene diplome za uspješno završen program stručnog osposobljavanja kojeg su zajednički proveli HZZ i Suvremeno učilište u Splitu. Svim polaznicima je plaćeno školovanje i tijekom njega su dobivali mjesečnu novčanu pomoć u visini od 1.600 kuna.
Riječ je o nezaposlenim osobama koje su bile prijavljene na Zavodu i ušle u program prekvalifikacije, čijim su uspješnim svladavanjem povećali svoju konkurentnost na tržištu rada. Nakon završene škole poslu se nada Anita Rančić, žena od 42-godine od kojih je 24 godine provela na zavodu i radeći na crno.
– Radila sam dva mjeseca u Plodinama 1989. godine i nešto malo u restoranu brze hrane. Sve ostalo je bio rad na crno što ne bih nikom poželjela. Nemaš pravo ni na što, ne možeš ništa, ali si prisiljen raditi. Što vrijeme više odmiče ženama je teže pronaći posao i s obzirom na moje iskustvo, mogu reći da smo mi diskriminirane. Sada nakon što sam prošla ovaj program nadam se da ću se zaposliti.
Poslu se nada i njena imenjakinja Anita Buljat. Ona ima 20 godina, prije dvije godine završila je Prirodoslovno-grafičku školu u Zadru. Nema još ni jedan dan radnog staža.
– Morala sam nešto probati. Želim se zaposliti, odvojiti od roditelja i početi nešto sama stvarati i nadam se da ću novim znanjem i nešto uspjeti, kaže Buljat.
Pročelnik Marić kaže da je kroz plan i program osposobljavanja HZZ-a u Zadru u 2011. prošlo 500 osoba.
– Uz osposobljavanja za ugostiteljska zanimanja i bijelo osoblje imali smo osposobljavanja za njegovateljice, zaštitare, viličare, informatičare. Riječ je o zanimanjima za koje smo procijenili da su deficitna na tržištu rada te da će obučavanje za njih osobama koje su bez posla poboljšati šanse za zaposlenje, kaže Marić i dodaje:
– Od ukupnog broja ljudi koji su prošli različite programe, 40 posto njih se zaposlilo. To je dobar postotak, naročito jer i sva osposobljavanja nisu završila. Ono je u tijeku za šest sobarica, sedam pomoćnih konobara, četiri barmena i jedanaest pomoćnih kuhara.