Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Hoće li u Obrovac “sletjeti” planirani milijuni?

Autor: Velimir Brkić

29.11.2012. 23:00
Hoće li u Obrovac “sletjeti” planirani milijuni?

Foto: Velimir BRKIĆ



Prošle godine proračun je planiran na 44 milijuna kuna te rebalansima smanjen na 24, dok je za 2013. planiran u iznosu od 33 milijuna


Na sjednici Gradskog vijeća grada Obrovca bez mnogo bure usvojen je gradski proračun za 2013. godinu u iznosu od 33 milijuna i osam tisuća kuna. Gradonačelnik dr. Ante Župan ocijenio je proračun kao realan i održiv. Njime nisu predviđena nova zaduživanja.
Sjednicom je predsjedao Grga Šoša, a od 16 vijećnika nazočilo je njih devet, svi iz vladajuće koalicije HDZ-SDSS. Nije bilo oporbenih vijećnika iz koalicije DC/HSLS i DPS-a.
Prethodno je jednoglasno i usvojen drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna i to u iznosu od 23.980.857 kuna. Prvotni prijedlog proračuna za ovu godinu bio je čak 43.911.100 kuna, koji je u prvom rebalansu, ponajprije zbog toga što tri poduzetničke zone Karlovac, Brčić i Stražbenica u Kruševu nisu zaživjele, smanjen na čak 26.960.00 kuna.
U proračunu za 2013. godinu najviše se prihoda očekuje komunalnog doprinosa u iznosu od 12,1 milijuna kuna, od EU fondova i državnih potpora 9,1 milijuna kuna, od poreza 5,7 milijuna kuna i od prihoda od imovine 3,3 milijuna kuna.
U komunalnu infrastrukturu predviđena su najviša ulaganja i to u iznosu od 11,7 milijuna kuna. Za gospodarstvo je predviđeno 980.000 kuna, socijalnu skrb 1,8 milijuna, mjesne odbore 276.000 kuna, kulturu 970.000 kuna, predškolski i školski odgoj 1,3 milijuna kuna, te sport 361.000 kuna.
U aktualnom satu gradonačelnik je odgovarao na vijećnička pitanja u svezi izgradnje i rekonstukcije cesta za Otišinu i Zelengrad. Za Otišinu je pri kraju prikupljanje dokumentacije, a cesta za Zelengrad bi se renovirala do kraja ovog mandata, do svibnja 2013.
Zgrada u Karinu na čijem je katu egzistirala ljetna ambulanta prvo će se zaštititi a po rješenju imovinsko-pravnih odnosa će se dovesti u funkciju mještana. Potaknut će se lovačka društva da, u skladu sa zakonom, češće provode odstrel divljih svinja, koje pričinjavaju ogromne štete u poljoprivredi.


 VJETROPARK KREĆE 15. SIJEČNJA




Početkom iduće godine, 15. siječnja, započet će radovi na najvećem vjetroparku u Hrvatskoj, od Orljaka do Zelengrada, iznad zaseoka Brkići. Ukupna vrijednost ove investicije je 42 milijuna eura ili 315 milijuna kuna. Investitor je Eko energija d.o.o. Obrovac koju predstavlja prokurist Zoran Badrić. Gradit će se čak 20 vjetroelektrana nazivne snage 42MW. S već sedam podignutih vjetroelektrana, na području Obrovca će iduće godine biti čak 27 vjetroelektrana, što je do sada među najvećim brojem vjetroagregata na jednoj lokaciji vjetroparka u Republici Hrvatskoj.


 GRAD DUHOVA


U tijeku je izgradnja tri trga, u Kruševu, Obrovcu i Žegaru. Shodno vijećničkom pitanju Đorđe Oluića, predsjednika Kluba vijećnika SDSS-a, u Žegaru su veliki problem okolni neobnovljeni stambeni objekti.
– Sve to zajedno sa Kaštelom Žegarskim izgleda kao nekakvi grad duhova, nešto je zaista potrebno poduzeti, ustvrdio je Oluić.