Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osmijeh na licima sedamdesetero djece

29.11.2013. 23:00
Osmijeh na licima sedamdesetero djece


Sedamdeset Virana u dobi od tri do sedam godina jučer je konačno ušlo u svoj dječji vrtić Smješko. Moderno opremljen vrtić s tri prostorije za djecu, multimedijalnom dvoranom, kuhinjom, velikim dvorištem, od sada će biti mjesto gdje će mali Virani stjecati nova znanja i socijalne vještine.
Učenje tri strana jezika
Uspješnim završetkom projekta virski vrtić, načelnik Općine Vir Kristijan Kapović mogao je roditeljima bez ustezanja reći kako njihova djeca idu u jedan od najbolje opremljenih vrtića u Hrvatskoj, gdje broj kvadrata po djetetu premašuje sve standarde i što je u ovim kriznim vremenima za sve jako važno to će i dalje biti besplatno! I to je samo početak onoga što će mali Virani imati na raspolaganju u idućoj godini.
Vrtić na Viru je besplatan od 2001. godine, a sada njegov rad Općina financira s 2,2 milijuna kuna godišnje.
– Od iduće godine za svu djecu organizirat ćemo učenje engleskog, njemačkog i talijanskog jezika. Hrvatska je ušla u jednu multikulturalnu zajednicu kao što je Europska unija. Značaj engleskog jezika u obrazovanju djece ne treba naglašavati, najrašireniji jezik EU je njemački, a najveća susjedna država je Italija. Mislim da smo odabrali tri dobra razvojna jezika. Uz to od iduće godine kreće i tjelesni odgoj, kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.
Ulaganje u djecu i mlade
Načelnik Kapović od početka se zalaže za ulaganje u djecu i mlade. Od 2003. godine udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce su besplatni, plaća se autobusna karta srednjoškolcima do Zadra, te i osnovcima do Zadra. Uspjeh u školi i na fakultetu se stimulira. Ovim su u Općini pokazali da budućnost otoka vide u mladim i obrazovanim ljudima.
– Želimo stvoriti jednake uvjete za uspjeh svima, bez obzira na socijalni i imovinski status njihovih roditelja. Nitko ne smije biti ograničen time ima li ili nema, rekao je Kapović jučer okupljenim roditeljima te otkrio činjenice uspješnosti provođenja strategije ulaganja u mlade posljednjih deset godina i koji je razlog provođenja te politike.
– Mi smo u deset godina zaposlili pedeset visokoobrazovanih ljudi. Cilj nam je zadržati mlade i školovane ljude na Viru. Bez njih nema razvoja ni jedne sredine, a pogotovo otočne. Svjesni smo da smo mi otok bez obzira što smo povezani s mostom. Geografski smo izolirani i krajnja smo destinacija. Nismo mi ni Sukošan, ni Biograd ni Zadar da tisuće i tisuće ljudi prolazi kraj našeg mjesta i onda netko od njih stane. Ovdje se dolazi ciljano. Puno je teže razvijati takvu destinaciju nego prolaznu, zaključio je Kapović.