Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jedna platnena vrećica zamjenjuje tisuću plastičnih

29.11.2016. 23:00
Jedna platnena vrećica zamjenjuje tisuću plastičnih


Ukupno 19 eksponata, od kojih su neki stari i po pedeset godina, izloženo je na izložbi plastičnih vrećica koje i dan danas izgledaju kao nove. Vrećice su pristigle iz Zagreba, s Paga iz Zadra, a među najzanimljivijima su dvije vrećice za mlijeko Mljekare Zadar. To su prve plastične vrećice koje su se počele koristiti na zadarskom području, a radi se o šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, kazuje Atana Grbić-Martinović iz udruge Eko Zadar, koja je i postavila izložbu u Gradskoj knjižnici Zadar.
– Sve su u izvrsnom stanju, kao da su jučer donesene iz trgovine. Zanimljiva je i vrećica Zagi Univerzijade ’87 godišta, kao i vrećica napravljena za Europsko prvenstvo u košarci ’89 godine. Tu su i dvije vrste vrećica od Zadranke, Kompas Jugoslavije… niže Grbić-Martinović, dodajući kako je javni poziv za prikupljanje vrećica i dalje otvoren, pa ukoliko građani pronađu u svojim domovima stare plastične vrećice, neka ih donesu u prostorije udruge Eko Zadar (Špire Brusine 12), a članove udruge može se kontaktirati na email adresu: [email protected] s naslovom e-maila: “Natječaj za prikupljanje/posudbu plastičnih vrećica iz prošlog stoljeća”, Facebook stranicu Eko Zadar ili pozivom na elektronske brojeve 023/300120, 023/300119 i mob. 091/8922385. Jer, izložba će se nakon Zadra uputiti i u druge gradove po Hrvatskoj.
– Plan nam je da izložba ide dalje. Bitno je pokazati da svaki naš propust i neodgovorno ponašanje u vidu svakodnevnog nerazmišljanja i uzimanja novih plastičnih vrećica – nosi posljedice. Svaka naša odluka dočekat će nas svježa i netaknuta i za 50, 60 godina. Koliko su stare i ove vrećice, kazala je Grbić-Martinović.
U Gradskoj knjižnici Zadar tijekom narednih nekoliko dana uz plastične vrećice iz prošlog stoljeća izložene su i vrećice koje udruga Eko Zadar proizvodi za svoje aktivnosti. Jer, jedna platnena vrećica zamjenjuje 1.000 plastičnih, pojasnila je Grbić-Martinović.
Izložba plastičnih vrećica dio je aktivnosti projekta Zeleni kalendar, čiji je cilj edukacija o odgovornom ponašanju spram prirode i okoliša. Projekt uključuje edukacije, izložbe, te izradu eko vrta u DV Višnjik.