Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog Crnog brda Zadrani piju zagađenu vodu

29.11.2016. 23:00
Zbog Crnog brda Zadrani piju zagađenu vodu


Sanacija rak rane u srcu Ravnih kotara, Crnog brda u Biljanima Donjim, po modelu koji je osmislio ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, nije sanacija već samo prebacivanje problema s jednog mjesta na drugo i pokušaj da se izbjegne kazna Europske komisije koja je Hrvatsku prozvala zbog tog problema. Stanje je katastrofalno, zagađenje podzemnih voda već se događa, a Zadrani piju zagađenu vodu jer su te podzemne vode povezane sa zadarskim vodovodom. Stoga apeliramo na ministra i sve mjerodavne da taj problem riješe adekvatno, poručili su jučer s tematske konferencije za novinare Ninoslav Tadić, tajnik Županijske organizacije Narodne stranke – Reformisti i Zdravko Belušić, predsjednik Udruge “Ravni kotari” koja se već šest godina bori protiv opasnog otpada deponiranog u Biljanima Donjim.
Ministrov pokus
– Tamo je deponirano 158.000 tona opasnog otpada, a kad smo digli glas protiv toga, nastavilo se voziti u kamenolom zaseoka Veljane, gdje je po mojem saznanju dovezeno još 140.000 tona. Ovu temu je aktualizirao ministar Dobrović najavom sanacije tako da se otpad iskoristi kao građevinski materijal, kazao je Belušić tvrdeći kako su se odgovorni kod rješavanja problema Crnog brda oglušili na upozorenja udruge, tri odvojena istraživanja u Njemačkoj i Hrvatskoj koja su pokazala da je riječ o kancerogenom materijalu, a ne bezopasnom otpadu. Spomenuo je i zalaganje Dubravke Šuice u Europskom parlamentu koja je problem Crnog brda nazvala ekocidom i upozorila da se radi o narušavanju ljudskih prava, na pisano rješenje bivšeg pomoćnika ministra poljoprivrede Dražena Kurečića koji je upozorio na zagađenje podzemnih voda te obavijest bivšeg premijera Zorana Milanovića hrvatskom Saboru kako je riječ o opasnom i kancerogenom otpadu.
– Ministar Dobrović je prije par dana izdao rješenje da se 850 tona te otrovne troske, tog otrovnog kancerogenog otpada, oslobađa naziva otpada i prelazi u građevinski materijal što je ravno tome da ministar poljoprivrede kukuruz preimenuje u pšenicu. Obrazloženje za tu odluku je da će se probno materijal rabiti u građevinarstvu i onda vidjeti ima li utjecaja na okoliš. Pa zar smo mi zamorci za pokuse?! Mic po mic, na mala vrata, sada 850 tona nije kancerogeno, pa će drugi mjesec tisuću tona… I tako će zagađenje i dalje ostati na tom terenu, a zaobići će se tužba Europske komisije, oštro je prokomentirao Belušić dodajući kako se na ovakav način sve vrti u krug, a opasni materijal i dalje zagađuje i poljoprivredne površine, i zrak, i podzemne vode.
Protiv lokacije za CGO
Tadić i Belušić upozorili su i na problem izgradnje Centra za zbrinjavanje otpada upravo na tom terenu i to iz istog razloga.
– Nismo protiv Centra, već protiv lokacije, odmah su naglasili dodajući kako se čude ministru Dobroviću što je potpisao dokumentaciju za izgradnju CGO-a u Biljanima jer je, kako su istaknuli, donedavno govorio da to neće dozvoliti. Upozorili su i kako je tim činom prekršen Zakon o prostornom uređenju koji govori o mogućim lokacijama za CGO te pravilnik o vodama, a osim toga da je zaobiđena i saborska procedura i to “iako je netko u pravilniku o vodama dodao zarez i napisao “izuzev centara za zbrinjavanje otpadom”.