Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bogat doprinos slavlju otajstva Božića

Autor: Marija Ćurko

29.12.2008. 23:00
Bogat doprinos slavlju otajstva Božića

Foto: Nenad MARČEV



U katedrali Sv. Stošije u Zadru u ponedjeljak 29. prosinca održan je tradicionalni “Božićni koncert”, na kojem su pjevanjem božićnih pjesama nastupili zbor Glazbene škole ‘Blagoja Berse’ u Zadru pod vodstvom Branke Višić – Karavide, novoutemeljeni Zbor mladih Zadarske nadbiskupije ‘Sv. Krševan’, koji je vodio dirigent Tomislav Pehar i Katedralni zbor Sv. Stošije pod ravnanjem Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića.
Pozdravnu riječ uputio je generalni vikar Zadarske nadbiskupije i katedralni župnik mons. Ivan Mustać, uz prigodnu meditaciju, a odlomke iz Svetog pisma i liturgije s dijelovima tekstova o Božiću i božićnom otajstvu svetih kršćanskih otaca čitali su Tomislav Dubinko i Nada Pupovac. Nastupio je i Tamburaški orkestar iz Osnovne škole “Braća Ribar” Posedarje pod vodstvom Mladena Gložinića, a također različitim skladbama predstavili su se Marija Buturić za violinom i Ante Buturić za klarinetom. Završnu riječ uputio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa rekavši kako ovaj božićni koncert predstavlja bogat doprinos slavlju otajstva Božića.
Brojni Zadrani, svećenici, posjetitelji i gosti dupkom su ispunili zadarsku prvostolnicu, a koncert je otvoren zajedničkim pjevanjem svima dobro poznate pjesme “U se vrime godišta”. Večer ispunjena radošću i slavljem božićnog otajstva uz različite skladbe i bogatu koreografiju zaključena je pjesmama “Veselje ti navješćujem”, “Svim na zemlji”, “Radujte se narodi” i “Narodi nam se”.
– Ovih dana najljepši božićni koncerti bili su u našim župama dok su se slavile svete mise. Mnogi vjernici hrlili su svako jutro na zornice i na taj način pripremali svoje srce i dušu te se raspoložili za susret s Isusom Kristom. Ovaj Božić slavili smo i u vanjskom miru i tišini tako da smo se mogli usmjeriti na ono što je važno, rekao je na početku susreta mons. Mustać. U svojim riječima je pozvao na vrednovanje kršćanskog braka i obitelji, također potaknuvši na poštivanje života. Uzor treba tražiti u Svetoj obitelji Josipa, Marije i Isusa.
– Božić nije moguće slaviti bez susreta s Isusom Kristom. To znači Isusa prihvatiti kao osobno svjetlo u životu i osobnu zvijezdu vodilju na životnom putu. Isus simbolizira svu našu djecu, mladež kojima su roditelji, Crkva i vjeroučitelji pozvani prenositi vjeru. Isus je uzor našoj djeci i mladima jer je rastao u milosti i mudrosti pred Bogom. Marija je službenica Gospodnja koja u svome životu na volju Božju kaže: “Neka mi bude”. Marija je Učiteljica svakome kršćaninu kako bi u svome životu mogao reći Bogu “da” na Božji plan koji ima za njega. Kršćanski život se sastoji u tome da svakodnevno tražimo Božji plan i onaj temeljni koji Bog ima za svakog pojedinačno. Marija je uzor svakoj majci i djevojci. Josip koji je prihvatio Isusa je uzor svakom ocu i radniku, sinu i kćeri da poštuju trud svojih roditelja kako bi ono što su im priskrbili znali cijeniti, ističe u svom govoru katedralni župnik. Također je potaknuo da po uzoru na pastire koji su govorili drugima o onome što su čuli i vidjeli, i kršćani nakon susreta s Kristom po stvarnostima u Crkvi, pođu svjedočiti iskustvo doživljaja Boga u svom životu, prenoseći vjeru djeci i mladima te svjedočeći vjeru.
– Hrvatski narod ima puno božićnih napjeva, koji su manje poznati. Stoga smo se ove godine odlučili za one iz Slavonije, Međimurja i Pokuplja, rekla nam je Branka Višić -Karavida.
Žan Morović, voditelj Katedralnog zbora Sv. Stošije između poruka koncerta, izdvaja blizinu, zajedništvo, ljubav i brigu jednih za druge koje se na poseban način uprisutnjuju u Božiću, kao vrednote za cijelu godinu.
– Zbor mladih Zadarske nadbiskupije Sv. Krševan, utemeljen prije mjesec dana, okuplja sudionike iz većine nadbiskupijskih župa. Ovaj zbor je nastao s ciljem okupljanja mladih koji će se do Godine mladih u proljeće 2010. pripremati pjesmom slaveći Boga, kazao je prof. Tomislav Pehar, voditelj Nadbiskupijskog zbora mladih.