Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Očekivani prihodi u 2010. godini veći od 40 milijuna kuna

Autor: Ante Vidović

29.12.2009. 23:00
Očekivani prihodi u 2010. godini veći od 40 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Imamo potpisane ugovore s državom koji se nisu ostvarili u prethodnom razdoblju već će se ostvariti iduće godine. Nismo podigli planirani kredit i dobro je što smo se odlučili na racionalizaciju u ovoj recesivnoj godini. Grad Obrovac je likvidan i naše zaduženje iznosi jedan do dva posto od naših proračuna, rekao je obrovački gradonačelnik Ante Župan i time dijelom opovrgnuo priče o lošoj financijskoj situaciji Grada
Vijećnici Grada Obrovca usvojili su na jučerašnjoj sjednici proračun Grada za 2010. godinu. Prema sadašnjim projekcijama u idućoj godini očekuju se prihodi od 40,3 milijuna kuna, a rashodi od 39,69 milijuna kuna. Prije usvajanje proračuna za 2010. vijećnici su usvojili rebalans ovogodišnjeg proračuna koji su planirani prihodi s 44,5 smanjeni na 26,4 milijuna kuna, a rashodi s 50,8 na 25,1 milijuna kuna.
– Imamo potpisane ugovore s državom koji se nisu ostvarili u prethodnom razdoblju već će se ostvariti iduće godine. Nismo podigli planirani kredit i dobro je što smo se odlučili na racionalizaciju u ovoj recesivnoj godini. Grad Obrovac je likvidan i naše zaduženje iznosi jedan do dva posto od naših proračuna, rekao je obrovački gradonačelnik Ante Župan i time dijelom opovrgnuo priče o lošoj financijskoj situaciji Grada.
Prijedlog proračuna oporba je dočekala na nož, tvrdeći kako on nije u funkciji gospodarskog razvoja obrovačkog kraja, već u funkciji kupovanja političkih poena i održavanja koalicije HDZ-SDSS stabilnom.
– Proračun služi samo za zadovoljavanje forme i da se zadovolji HDZ-ov koalicijski partner SDSS, što je klasično za ovu vlast. Dogradonačelnik Stanko Mijić najviše potencira prodaju najatraktivnijih zemljišta na obrovačkom području, konkretno u Mekoj Drazi, kako bi se napunili proračunski prihodi.
U 2010. u Obrovcu očekuju kako će proračunske prihode najviše napuniti 17 milijuna kuna pomoći, 3 milijuna kuna od prodaje zemljišta, 3,6 milijuna kuna od prodaje građevinskih objekata i 6,6 milijuna kuna prihoda od poreza. Najveći rashodi su za nabavu nefinancijske imovine 22,1 milijuna kuna. Oni bi trebali biti uloženi u gradnju cesta, poslovnih i drugih objekata, nabavu knjiga u knjižnici, računalnih programa i ostalo.
Na sjednici su usvojene projekcije proračuna za 2011. i 2012. godinu. Tako se u 2011. godini očekuju prihodi od 30,59 milijuna kuna, 2012. godini 29 milijuna kuna. U 2011. i 2012. godini očekuju se rashodi od 29,89, odnosno 29,024 milijuna kuna.


 220 TISUĆA KUNA ZA DOGRADONAČELNIKA PROFESIONALCA


Oporbene vijećnike je zanimalo zašto su rebalansom proračuna rashodi za plaće za zaposlene s 1,429 milijuna kuna povećani na 1,65 milijuna kuna, odnosno za oko 220 tisuća kuna.
Razlog povećanje nije upošljavanje novih djelatnika nego što prilikom izrade proračuna u 2008. godini nije bio predviđena plaća za dogradonačelnika profesionalaca kojeg u Obrovcu imaju u zadnjih pola godine, kako je glasilo obrazloženje. Dogradonačelnik Obrovca je nakon zadnjih lokalnih izbora SDSS-ovac Stanko Mijić.




 ŠVONJA PLAĆA ODVJETNIČKE USLUGE


Predsjednika kluba vijećnika DPS-a Branislava Švonju zanimalo je zašto je u ovoj godini potrošeno 70.000 kuna za odvjetničke usluge.
– Grad angažira kvalitetne odvjetnike kako bi dobili sudske sporove. Taj novac se vrati jer naši protivnici kad izgube moraju platiti. Uskoro će te i vi morate platiti zbog vaših izjava o Gradu Obrovcu, odgovorio mu je gradonačelnik Župan.