Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Plinovod “jede” nekretnine na Ploči

Autor: Siniša Klarica

29.12.2009. 23:00
Plinovod “jede” nekretnine na Ploči


Rješavanje imovinskopravnih odnosa radi izgradnje plinovoda rješava se ustanovljenjem služnosti, kao stvarnome pravnom teretu na nekretnini
Izvlaštenje zemljišta na trasi plinovoda u gradskom predjelu Ploča, ovih je dana izazvalo prilično bure kod građana. Radi se o izgradnji mjerno-redukcijske stanice (MRS Zadar), tzv. „ubodnom mjestu” plinovoda, zbog koje je pokrenut postupak potpunog izvlaštenja nekretnina u katastraskoj općini Crno, a održane su i dvije rasprave pred Uredom državne uprave u Zadarskoj županiji. Na posljednjoj raspravi koja je održana početkom prosinca bio je prisutan sudski vještak. U nositelju posla Plinacro d.o.o. ukazuju da je iduća rasprava zakazana je za 11. siječnja 2010. te su na nju pozvani svi upisani zemljišno-knjižni vlasnici i posjednici kako bi se utvrdilo stvarno stanje vlasništva, a budući da se zemljišno-knjižno i katastarsko stanje ne poklapaju. Također, tom će se prilikom raspravljati i o naknadi za potpuno izvlaštenje u cilju postizanja nagodbe sukladno odredbama Zakona o izvlaštenju.
Preciznije, za izgradnju nadzemnih objekata poput mjerno-redukcijskih stanica, koje su sastavni dijelovi izgradnje plinovoda, potrebno je riješiti promjenu vlasništva putem ugovora o kupoprodaji ili ugovora o pravu građenja (kad je riječ o državnoj imovini), a u nekim slučajevima i potpunim izvlaštenjem u skladu s odredbama posebnog Zakona. U skladu s izdanom lokacijskom dozvolom izrađuje se elaborat za rješavanje imovinskopravnih odnosa, a koji sadrži podatke o vlasniku i/ili posjedniku zemljišta te odgovarajuće katastarske podloge s prikazom trase i izračunom površine koja je obuhvaćena služnošću.
Također, investitor tvrtka Plinacro d.o.o., uz podatke o nekretninama, pribavlja i podatak o umanjenju tržišne vrijednosti svake pojedine čestice, uključujući procjenu nasada i usjeva. Na temelju toga, čestice procjenjuje ovlašteni sudski vještak građevinske, odnosno poljoprivredne struke, te ponudu s prijedlogom ugovora dostavlja svakome pojedinom vlasniku zemljišta. Prihvati li vlasnik zemljišta ponuđene uvjete, investitor s njim zaključuje ugovor o osnivanju stvarne služnosti. U slučaju kad vlasnik ne prihvati ponuđene uvjete, postoje i mehanizmi radi utvrđenja služnosti u upravnom postupku, a na temelju odredbi Zakona o izvlaštenju.
U skladu s Planom razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske do 2011. Plinacro je tijekom prvoga razvojno-ulagačkog ciklusa od 2002. do konca 2006. godine izgradio te pustio u rad 520 km plinovoda. U tijeku je realizacija drugoga razvojno-ulagačkog ciklusa unutar kojega će se, u razdoblju od 2007. do 2011. godine, izgraditi još 920 km magistralnih i odvojnih plinovoda s pripadajućim mjerno-redukcijskim stanicama. U to se uključuje izgradnja plinovodnog sustava Like i Dalmacije te interkonekcijskog plinovoda između Hrvatske i Mađarske, kao i upravo ovih dana završenu izgradnju plinovoda Vodnjan-Umag kojim je kraju privedena cjelovita plinofikacija Istre.
Kako bi se plinofikacija Republike Hrvatske provodila u skladu sa zadanim rokovima i terminskim planovima, ukazuju u Plinacrou nužno je prethodno ishođenje zakonom propisane prostorno-planske dokumentacije te se stoga sa svim vlasnicima zemljišta preko kojih prolaze plinovodi pokreću postupci rješavanja imovinskopravnih odnosa. Rješavanje imovinskopravnih odnosa radi izgradnje plinovoda rješava se ustanovljenjem služnosti, kao stvarnome pravnom teretu na nekretnini. Ustanovljenje prava služnosti uglavnom se uspostavlja dobrovoljno, zaključivanjem ugovora na temelju suglasne volje stranaka. No, u slučaju ako takva, suglasna volja stranaka ne postoji, ustanovljenje prava služnosti donosi se na temelju odluke nadležnog tijela državne uprave.