Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Serija pljački u Zadru

Autor: Suzana Bandić

29.12.2009. 23:00
Serija pljački u Zadru

Foto: Tomislav JERAK



Zadarska policija u utorak je navečer imala pune ruke posla jer su u svega dva sata na području grada počinjena ti razbojništva, od kojih dva oružana, a lopovi su odnijeli ukupno 24 tisuće kuna.
Prvo se razbojništvo dogodilo oko 18.45 sati u pošti na Putu Petrića.
Prema informacijama iz policije tamo je upala maskirana osoba koja je s pištoljem u ruci uperenim u zaposlenicu od nje zatražila novac. U strahu za svoj život ona je ispraznila blagajnu nakon čega se razbojnik s plijenom udaljio u nepoznatom smjeru. O događaju je odmah obaviještena policija koja je nakon svega nekoliko minuta blokirala taj dio grada, a u potrazi za lopovom koji se iz pošte udaljio s oko 20 tisuća koristili su i psa tragača. No, iako je potraga bila intezivna i temeljita, nisu ga pronašli.
Zaposlenica koja je u trenutku pljačke bila sama u poslovnici Hrvatske pošte, u srijedu ujutro je samo nakratko svaratila na posao. Neugodno iskustvo nije željela komentirati jer je još uvijek, kako je kazala, pod užasnim stresom i u šoku.
Svega sat i pol kasnije, odnosno oko 20.15 sati, opljačkana je trgovina Bakmaz na Putu Gazića. Tamo je, također prijeteći pištoljem zaposlenici, maskirani razbojnik iz kase odnio dnevni utržak od oko 3 tisuće kuna.
– Slagala sam robu na policu i primjetila da je u trgovinu netko ušao. Kako je moja kolegica bila u skladištu, prišla sam kasi i ugledala mlađeg muškarca koji mi je bio okrenut leđima. Pozdravila sam ga i tamnan htjela pitati što mu treba kad se on okrenuo i viknuo mi “daj lovu”. Vidjela sam da ima pištolj u ruci i da mu je lice pokriveno, ali od šoka nisam ga puno ni gledala već sam otvorila kasu i dala mu novac. Pitao me ima li još koga u trgovini, a taman u tom trenutku se na vratima skladišta pojavila kolegica. Naizmjence je okrećao pištolj prema njoj, pa opet prema meni i rekao da mu dam i to što je ispod kase. Rekla sam mu da nema više ništa i izvadila vrećicu sa sitnišima, ali njih nije htio uzeti. Krenuo je prema vratima, okrenuo se i još uvijek držeći pištolj okrenut prema meni rekao: “zovi policiju za deset minuta” – ispričala nam je zaposlenica u trgovini Bakmaz koja je u srijedu ujutro usprkos pretrpljenom strahu i šoku došla na svoje radno mjesto.
Prema policijskom izvješću, samo pola sata potom u ulici Ante Alfirevića u Zadru, maskirani muškarac upao je u trgovinu Zora gdje je zatekao vlasnicu. Prišao je  registar kasi i iz nje ukrao oko tisuću kuna te pobjegao u nepoznatom smjeru.
Za razliku od dviju trgovkinja iz Bakmaza i službenice u pošti koje su s naoružanim razbojnikom bile “oči u oči” i na svega pola metra razdaljine te su ga stoga dobro i vidjele, vlasnica trgovine Zora primjetila je samo da je razbojnik mlađi muškarac i da je maskiran.   
Obzirom na to da su prva dva razbojništva počinjena na identičan način te da su razbojnici u oba slučaja opisani kao mlađa muška osoba visoka oko 185 centimetara, odjevena u crnu jaknu s bijelom podstavom, tamne hlače i cipele, s šiltericom i kapuljačom na glavi te šarenom maramom kojom je prekrio lice, policija ne isključuje mogućnost kako je riječ o istom počinitelju u sva tri slučaja.


 PROVALA U KAFIĆ U GRAČACU


Gračačka policija u utorak je uhitila dvojicu mladića u dobi od 17 i 20  godina te je nakon kriminalističkog istraživanja protiv njih podnijela kaznena  prijavu zbog teške krađe provaljivanjem. Njih se sumnjiči da su u utorak na  noć provalili u ugostiteljski objekt “As” u Gračacu i iz njega ukrali oko 4.600  kuna. Policajci su temeljem naloga istražnog suca pretresli stan 17-godišnjaku i tom mu prilikom pronašli dio ukradenog novca.