Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tisuće svjedoka, no odgovora još nema

Autor: Ivan Stagličić

29.12.2009. 23:00
Tisuće svjedoka, no odgovora još nema

Foto: Filip BRALA



Prije dvanaest godina, u razdoblju od 13. prosinca do otprilike zimskoga Suncostaja, otok Pag ali i njegova šira okolica, prema nekim izvješćima i sam grad Zadar, bili su poprištem neobičnih nebeskih pojava koje već poslovično nazivamo NLO. Je li možda i prije spomenutih datuma bilo kakvih neobičnosti na nebu, teško ćemo doznati, jer je cijela priča počela dobivati obrise tijekom Dječjeg festivala koji se u paškom Domu kulture održavao tog 13. prosinca i na kojem je Josip Portada, novinar Radio Paga koji je bio organizator manifestacije, primijetio da iz policijskih kola koju su bila parkirana ispred Doma kao osiguranje, dopire, u najmanju ruku čudan i neuobičajen razgovor za pripadnike MUP-a.
– Ono je nešto gore visoko na Velebitu.
– A što ti misliš što bi to moglo biti? Kao neka užarena kugla, je li tako?
– Užarena kao masa!
Pretpostavivši da se radi o pojavi NLO-a, Portada je krenuo na paške vidikovce i ubrzo se i sam uvjerio u ono što se događa, a o tome je obavijestio i kolege te su napravljene i prve snimke neobičnog objekta o kojem su putom radio veze razgovarale tri policijske ophodnje od Paga i Paškog mosta do Karlobaga.
Nakon objave prvih vijesti o čudnom svjetlu iznad Paga, pozornost mnogih okrenula se prema nebu u noćnim satima te se može reći da je narednih dana očevidaca ove pojave bilo na stotine, ako ne i tisuće. I to ne samo iznad Paga. Česti slučajevi viđenja bili su i iznad Dinjiške, vidjeli su ga i policajci na Velebitu, kao i mještani podvelebitskih naselja, a Tomislav Marijan Bilosnić u knjizi “Odisej sa zadarskih otoka” navodi svjedočanstvo Jolanke Stručić iz Kožina. Astroantropološko društvo Zadar je tih dana pozvalo očevice da se jave radi stvaranja neke vrste datoteke te se došlo do još nekoliko lokaliteta; ceste Gračac – Obrovac, ali su dva očevidca navela kao mjesto viđenja Zadar. Prostor kod Pet nebodera i balkon zgrade na Bilom Brigu s kojih puca odličan pregled po čitavom Zadarskom kanalu.
Što su vidjeli toliki ljudi?
Ono u čemu se opisi uz razumljiva osobna odstupanja slažu jest da je bila riječ o svijetlećem tijelu koje je mijenjalo boje, no najčešća je bila užareno crvena, koje se u nepravilnim intervalima kretalo od jugoistoka prema sjeverozapadu, da bi nestalo s vida otprilike iza otoka Vira u smjeru Mauna, što su mnogi, pa i policajci, komentirali na način da je tijelo uronilo, to jest palo u more.
Objašnjenja čudnovate pojave bilo je tih dana više, no ni jedno nije u potpunosti zadovoljilo javnost. Iz Hidrometeorološkog zavoda su potvrdili da su se tih dana na nebu pojavljivala određena svijetla ali i da ona nisu za njih nepoznata pojava, ne pojasnivši što su zapravo. Ante Radonić iz Planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu najprije je kazao da je riječ o planetu Veneri koja se tih dana “mogla lijepo vidjeti na nebu”. Hipotezu o Veneri najprije je iznijela i zvjezdarnica u Višnjanu, da bi se poslije izmijenilo iskaz i ustvrdilo da se radi o fenomenu sitnih kristala u atmosferi koji izazivaju svjetlosne efekte. Spominjali su se i meteorološki baloni i kuglaste munje, no svi koji su svojim očima vidjeli fenomen tog tjedna u širem paškom području, na sva ta pojašnjenja odmahuju glavom.
Uostalom, nije ih teško oboriti. Meteorološki balon koji se probušio i ponirao prema moru mogao je to činiti jedne večeri, a ne skoro čitav tjedan za redom; kretanje Venere je promatraču sa Zemlje mnogo sporije nego što opisuju očevici, osim toga, fenomen je započeo iz smjera potpuno suprotnog onome na kome se ta planeta tih večeri nalazila; kuglasta munja je kratkotrajni fenomen koji se, k tome, ne bi mogao vidjeti s toliko velikog područja. O ledenim kristalima na kojima se preslikava odraz Sunca ili Mjeseca je Goran Artić iz splitskog ufološkog društva “Polaris” kazao da graniče sa znanstvenom fantastikom, a pomalo je nevjerojatno da se više nikad nisu ponovili. K tome, fenomen je počeo s pozicije Mjeseca, a završio na zapadu, što bi pred kristale postavilo nemoguću optičku misiju.
Što se prije dvanaest godina događalo iznad Paga i okolnog kopna, ostat će, izgleda, i dalje tajna.