Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mate Vidić oduševio žiri, Mario Morić publiku

29.12.2010. 23:00
Mate Vidić oduševio žiri, Mario Morić publiku


Drugim mjestom publika je nagradila Vilsona Pericu iz Velima („Volim sve bilo”), a treće su s istim brojem glasova podijelili Marinko Miletić i Ante Pelaić, s pjesmama „Prozor prema zalazu” i „Nikad se ćaća nije vratio”


Mate Vidić,  16-godišnjak iz Polače, pobjednik je tradicionalnog, 33.  izdanja natjecanja pjevača-amatera “Prvi glas Stankovaca 2010.” po odluci žirija, dok je prvo mjesto po  odluci publike drugu godinu  zaredom pripalo Mariju Moriću iz susjednog mjesta Velima, koji je otpjevao pjesmu  “Lipe cvatu”.
Vidić je najveći broj bodova žirija osvojio za izvedbu  pjesme “Za ljubav treba imati  dušu”. Druga je prema odluci  žirija bila 19-godišnja Dijana  Maretić iz Piramatovaca s  pjesmom „Ostavit ću svitlo”,  dok je treća s pjesmom „Ti si  želja mog života” bila Valerija Runje s područja Šibensko-kninske županije.
Mario Morić se nazirao  kao pobjednik već nakon  pljeska koji je dobio za izvedbu na pozornici. Drugim  mjestom publika je nagradila  Vilsona Pericu iz Velima  („Volim sve bilo”), a treće su  s istim brojem glasova podijelili Marinko Miletić i Ante Pelaić, s pjesmama „Prozor  prema zalazu” i „Nikad se  ćaća nije vratio”. Marinku  Miletiću ovo je bio trideseti  nastup zaredom, Anti Pelaiću  28.   
Osim izvođača iz Zadarske  i Šibensko-kninske županije,  na Prvi glas Stankovaca pristigla je ove godine i Martina  Marković iz Kaštela. Festival  je pratila glazbena grupa  „YOPE” u sastavu: Krešo  Pelaić, Mirko Dubravica,  Marko Sarađen, Roko Dubravica i Andrija Bubica.  Voditelj je bio 21. put zaredom Žarko Sarađen. Svoj  show s udaraljkama poput  onih najvećih svjetskih bubnjara, pok. Keitha Moona i  Leda Zeppelina, izveo 11-godišnji Roko Dubravica.
U svom uvodnom slovu  Željko Baradić, načelnik  stankovačke Općine naglasio  je značenje festivala, koji u  svojoj dugogodišnjoj praksi u  kontinuitetu nema repova,  nije se dopustila manipulacija  glasovanja, a za što su zaslužni organizatori i iskusni  članovi stručnog žirija na čelu  uvijek agilnog Slavka Pelaića,  kapelana i počasnog predsjednika Glazbenog društva  Stankovci.
– Još 1910. prije stotinu  godina u Stankovcima je osnovano Hrvatsko KPD Stankovci. Mjesna knjižica te je  iste godine aktivirala mjesni  pjevački zbor te angažirala  stvaralački rad, glumačku aktivnost, folklor, guslarstvo i  drugo. „Zdrav duh u zdravom tijelu” stoluje na stankovačkom području već  odavna. Ovaj festival amatera  samo je po nazivu amaterski,  ali pristupom i serioznosti je  profesionalni, nadodat će  načelnik Baradić, zahvalivši  svim sponzorima, glazbenicima, pjevačima, ocjenjivačkom stručnom žiriju, dosadašnjem predsjedniku  Glazbenog društva Stankovci, Zdenku Sarađenu koji je  prešao u profesionalne vode  te današnjem Daliboru Moriću, kao i vjernoj publici.
Voditelj Žarko Sarađen  zborio je o samim počecima  organiziranja glazbenog života u Stankovcima koji traje  od 1925. godine, osnivanjem  Sokolskog društva, te punih  76 godina od osnivanja Mjesne glazbe Stankovci.
– Sokolsko društvo preuzima ulogu javnog i kulturnog-prosvjetnog društva  čiji se rad odvija po sekcijama. U Društvu povremeno djeluju recitatorska,  pjevačka i guslarska grupa,  izvođači tjelesnih vježbi i  vježbi na spravama. Nakon  kupnje instrumenata u Zagrebu 1934. godine prvi kapelnik Društva postaje glazbeni učitelj i pedagog Ludvig  Bačić. Nakon samo šest mjeseci upornog, marljiva i svakodnevnog stručnog rada  pod nadzorom kapelnika  Bačića, Mjesna glazba Stankovci počinje javno nastupati  na važnim državnim, kotarskim, općinskim, mjesnim  svečanostima, crkvenim blagdanima i pogrebnim povorkama. U bogatim programima zapažene su bile i  recitacije, igrokazi, tamburaški i gusarski nastupi, zborovi pjesama. Pa zar se ne  radi o časnoj i dugogodišnjoj  tradiciji, nadodat će voditelj  Sarađen, za što je nagrađen i  gromoglasnim pljeskom nazočnih gledatelja i slušatelja. 
Gledatelji i slušatelji došli  su na svoje i zahvaljujući  raspoloženom zadarskom  pjevaču Davidu Ricovu. Punih četrdesatak minuta Ricov  je pjevao dalmatinske uspješnice, kao i njegovu posljednju „Kad si otišla ti”.  Nazočni su uživali u skladbama Mladena Grdovića. Sve  generacije, od onih najmlađih  do onih koji su zakoračili u  jesen života pjevali su pjesme  te zadarske legende uz pratnju pjevača večeri Davida  Ricova. Pjesma je slijedila  jedna drugu, a Dom kulture  ubrzo se pretvorio u plesni  podij.
 


33 godine bez prekida




Od svih hrvatskih festivala amatera jedino se stankovački održava 33 godine u kontinuitetu. Nije stao čak ni za vrijeme Domovinskog rata, kada su Stankovčani morali napustiti svoja ognjišta. Tako se 1991. i 1992. godine održao u Vodicama, a godinu dana kasnije u Pirovcu. Povratkom u svoje mjesto Stankovčani su nastavili održavati ovo natjecanje pjevača.


 


Vidić: Nisam očekivao pobjedu


– Zaista sam zatečen. Nisam očekivao pobjedu. Glazba i pjesma su u meni od najranije mladosti. Moj prvi nastup dogodio se upravo u Stankovcima. Popeo sam se na pozornici i zapjevao, što se dojmilo tadašnjeg predsjednika Glazbenog društva Stankovci Zdenka Sarađena te me pozvao da budem sudionik turneje naslova „Dalmaciji s ljubavlju”, rekao je 16-godišnji Mate Vidić.


 


Izvođači i žiri


Drago Labor -„Ako odem prijatelji”, Martina Marković – „Ljube se dobri, loši, zli”, Igor Lokas – Bambina”, Vilson Perica – „Volim sve bilo”, Zoran i Alen – „Kad si otišla ti”, Josipa Bašić – „Ti što na rivi stojiš sam”, Ante Pelaić – „Nikad se ćaća nije vratio”, Predrag – „A ti još plačeš”, Marinko Miletić – „Prozor prema zalazu”, Valerija Strunje „Ti si želja mog života”, Roko Orlović – „Jedina”, Dijana Maretić – „Ostavit ću svitlo”, Mario Morić – „Lipe cvatu” i Mate Vidić „Za ljubav treba imati dušu”.
Stručni ocjenjivački sud sačinjavali su iskusni glazbenici, profesori i pjevači s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije. Njihova imena su: Slavko Pelaić, kapelnik i počasni predsjednik Glazbenog društva Stankovci, Branko Rožanković, profosor u mirovini Glazbene škole Ivana Lukačevića u Šibeniku, dobitnik nagradnog priznanja za osobni doprinos u ukupnom djelovanju HDGPP-a, Joso Antić, predsjednik Zatonske glazbe Zaton, organizator mnogobrojnih crkvenih koncerata, božićno-novogodišnjeg koncerta Zatonske glazbe, Božićnog koncerta Zatonskih glazbara i Zatonske limenijade, Zadranka Adela Novković, profesorica glazbe i ravnatelj mnogih crkvenih, duhovnih i glazbenih koncerata, te zadarski pjevač David Ricov.