Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ne uđemo li u Prvu HRL, izgubit ćemo najbolje igrače

29.12.2010. 23:00
Ne uđemo li u Prvu HRL, izgubit ćemo najbolje igrače


Biograd ima igrača koji su kvalitetom iznad Druge lige i ne vjerujem da bi oni i dalje imali ambicija igrati za nas, i to besplatno, ako ostanemo u Drugoj ligi – smatra Tomić


Deset pobjeda, jedan dvoboj  bez pobjednika i ništica u  rubrici porazi. Tko god imao  ovakav učinak, morao bi biti  zadovoljan. Posebno kad se  zna da je takav niz nepobjedivosti donio prvo mjesto na  ljestvici.
– Iskreno, očekivao sam  ovakav rezultat, pa možda i to  da ćemo imati svih 11 pobjeda. To bi se i dogodilo da  smo imali pravo suđenje na  gostovanju u Sinju kod Kamička gdje smo izgubili jedan  bod – kaže Marin Tomić, predsjednik Rukometnog kluba  Biograd, vodeće momčadi  Druge lige – jug. Tomić očito  silno vjeruje igračima i treneru, pa je tako otišao i korak  dalje u ocjeni jesenske polusezone.
– Kad sam vidio momčad  koju imamo na početku sezone rekao sam da ćemo se  prošetati ligom.
Dobro, nije bila baš šetnja.  Posebno ne u domaćem dvoboju s Metkovićem 1963, drugoplasiranom momčadi prvenstva, koja ima dva boda  manje od Biograda. U 9. kolu  Biograd je kod kuće protiv  Metkovčana slavio 28:27.
– Metković je vrlo dobra  momčad i mislim jedini konkurent za prvo mjesto. I Kamičak ima 19 bodova, ali  očekujem da oni u nastavku  sezone neće moći pratiti nas i  Metković. Iako smo pobijedili  Metković oni su na toj utakmici imali bolju igru od nas.  No mi smo sve riješili u našu  korist zahvaljujući individualnim rješenjima. Kad Buovac,  Markić ili Duvnjak krenu u  napad, teško ih je zaustaviti.  Bez obzira što smo pobijedili  Metković, jasno je da s njima  na proljeće neće biti lako.
Tanki proračun
Dvojbi dakle nema, Tomić  očekuje Biograd na prvom  mjestu i na kraju sezone.
– Nema razloga da tako ne  bude. To je uostalom i naš cilj  koji je, s obzirom na kvalitetu  koju imamo, zapravo i realan.
Biograd je prošlo ljeto u  svoje redove vratio Ivana  Buovca i Šimu Markića,  igrače kojima je Biograd matični klub, a koji su lani igrali  za Zadar. Došao je i Nino  Bojmić i uz igrače koji su već  bili u Biogradu u trenutak je  stvoren vrlo kvalitetan sastav. Iako se Bojmić teško ozlijedio (križni ligamenti) Biograd je i bez njega uspio u  derbiju pobijediti Metković i  tako titulom jesenskog prvaka ostvario najveći uspjeh  kluba u posljednja dva desetljeća.
– Imamo deset igrača koji su  u pravom smislu seniori. Ostatak momčadi popunjavamo  s mlađim igračima koji su, s  obzirom na to da smo imali  nekoliko vrlo uvjerljivih pobjeda, dobili dosta prilike.
Bude li Biograd doista na  kraju i prvak, imat će mogućnost izravnog ulaska u Prvu HRL, ligu u kojoj Zadar  pokušava sačuvati svoj status. S obzirom na to da je  Prva HRL financijski znatno  zahtjevnije natjecanje, pitanje je što će u tom slučaju biti  s Biogradom.
– Stvar je vrlo jednostavna.  Ako budemo prvaci, možemo  ući u Prvu ligu i to je sportski  cilj kojem trebamo težiti. Ne  znam kako bismo to financijski izgurali, ali znam da  ćemo izgubiti najbolje igrače  na kraju sezone ako ne  uđemo u viši rang. Biograd  ima igrača koji su kvalitetom  iznad Druge lige i ne vjerujem  da bi oni i dalje imali ambicija  igrati za nas, i to besplatno,  ako ostanemo u Drugoj ligi.
Koliko novca treba za Prvu  HRL?
– Moja je procjena da bi  nam bilo dosta 400 tisuća  kuna. Posljednjih godina od  Grada Biograda dobivamo  130 tisuća kuna, a ja i još  jedan sponzor praktički dajemo ostatak potrebnog novca. Godišnje potrošimo oko  200 tisuća kuna, nekad i više  od toga. Imamo tolike troškove premda ni jednog igrača ne  plaćamo. Novac trošimo osim  na seniorsku momčad i na  dvije klupske selekcije, 1994. i  1996. godište te nešto i na  ženski sastav, iako se djevojke  ne natječu.
Bez pojačanja
Kako ste igrače uspjeli nagovoriti da igraju bez ikakvih  honorara?
– Nisam ih nagovarao. Rekao sam im da ne možemo  nikoga platiti, oni su to prihvatili i stvorili odličnu klapu  koja sve pobjeđuje. Bolje im  je igrati kod kuće u Biogradu  nego za neki drugi klub koji bi  im možda i obećao novac, ali  taj novac nikad ne bi vidjeli.  Konkretno, da igraju za Zadar, imali bi troškove goriva, a  ne znam tko bi im ih platio.
Kako bi momčad mogla izgledati u Prvoj HRL?
– Bez obzira u kojoj ligi  igrali, nećemo odustati od toga da imamo domaće igrače  ili makar da oni budu u velikoj  većini. Ponosni smo na to što  u seniorskom sastavu imamo  sve igrače koji su s prostora  bivše općine Biograd. Ako  uđemo u Prvu HRL, trebat će  nam poneko pojačanje. Samo,  u tom slučaju moramo biti  vrlo oprezni koga ćemo dovesti jer nema smisla angažirati nekoga tko neće biti  bolji od onih igrača koje već  imamo.
Namjeravate li pojačati  momčad za nastavak sezone u  Drugoj ligi?
– Ne. Ne znam zašto bismo  se trebali pojačavati kad smo i  s ovim igračima prvi. Uostalom, momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Zar ne?
Tako kažu…


Šarić trener, Duvnjak samo igrač




Biograd je ove sezone nakon četiri godine ponovno preuzeo Tomislav Šarić, koji je momčad posljednji put vodio u sezoni 2005./06. kada je Biograd (također s Buovcem) bio drugi u Drugoj ligi. Posljednje tri sezone momčad je kao trener i igrač vodio Danijel Duvnjak, da bi prošlo ljeto na klupu ponovno bio vraćen Šarić.
– Duvnjak se želio u potpunosti posvetiti trenerskom poslu, no nismo ga željeli izgubiti kao igrača. U našem slučaju bilo je lakše naći trenera nego igrača Duvnjakove kvalitete i na kraju je sve to ispalo odlično.


Problemi u mlađim kategorijama


U Biogradu, kao i u većini manjih rukometnih sredina, teško usklađuju dobar rezultat seniora s kvalitetnim rezultatima mlađih klupskih kategorija. Ove godine tako je veliki problem odustajanje od nastupa u Prvoj ligi mlađih kadeta (1996.). Posljedice ovakve nepopularne odluke neće se osjetiti danas, ali u budućnosti…
– Nismo mogli nastupati s tom selekcijom iz dva razloga. Prvi je taj da nismo imali dovoljno igrača, a to je vrlo kvalitetno natjecanje. S druge strane, ne znam kako bismo financijski izgurali tu ligu. Ipak, mislim da ne trebamo biti zabrinuti jer dio igrača rođenih 1996. već igra za prvu momčad, a dio je sa 1994. godištem koje igra Drugu kadetsku ligu.


Druga kadetska liga – jug (1994.)


Rezultati: Arbanasi – Biograd 26:27,  Arbanasi – Olimpija 29:18, Biograd –  Trogir 26:22, Trogir – Arbanasi 19:19,  Olimpija – Biograd 17:25.
Redoslijed:Biograd 6, Arbanasi, Trogir 3, Metković 2, Metković 1963, Olimpija 0


Druga HRL – jug


U 12. kolu (19./20. veljače 2011.)  igraju: Biograd – Trilj PV, Trogir –  Krilnik, Solin – EMC Split II, Dubrovnik  – Metković 1963, Jelsa – Kamičak,  Olimpija – Opuzen T.
Redoslijed: Biograd 21, metković 1963, Kamičak 19, Krilnik 15, Trilj PV 10, EMC Split II, Dubrovnik 8, Olimpija, Jelsa, Opuzen T. 7, Solin 5, Trogir 4