Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Revoltirani vijećnici napustili sjednicu

29.12.2010. 23:00
Revoltirani vijećnici napustili sjednicu


Oporba je napuštanjem sjednice reagirala na odluku da se izmjenom Statuta donosi odluka da o prodaji zemljišta na području općine odlučuju isključivo mjesni odbori


Prekjučer  je u Posedarju održana jedanaesta sjednica Općinskog  vijeća. Kao i prijašnjih zasjedanja, žustra rasprava se odvijala između oporbe s jedne  strane te vladajućih vijećnika  HDZ-a na čelu s predsjednika  Vijeća Šimom Žužom i načelnikom Ivicom Juričeviće s  druge strane. Ovog puta oporba se dobro pripremila za debatu, dok je načelnik Juričević  uz potporu predsjednika Vijeća tek na nekolicinu pitanja  odgovorio konkretno. Najdulje rasprave vodile su se oko  izmjene i dopune Proračuna  Općine Posedarje za 2010. godinu, dok je izmjena Statuta  Općine Posedarje dovela i do  prekida sjednice. Osim što se  oporba bunila zbog nedostavljenih materijala o komunalnoj naknadi i nerazriješenog  pitanja interne revizije koje se  provlači još od 2007. godine,  prodaja industrijske zone za 5  i pol miljuna kuna pokrenula  je lavinu primjedaba, i to zbog  nekoliko poteza koje je  Općina navodno napravila na  svoju ruku.
– Nije mi jasno kako ste  mogli novac zarađen od prodaje industrijske zone uložiti  u projekte koji su sve samo ne  trenutačno primarni za ovu  općinu, i da ste to učinili mimo  našeg dogovora. Evo, dotaknut ću se i spornog parkirališta, koje nam ne donosi  nikakvu korist, a svejedno  smo u njega uložili gotovo  600.000 kuna. S obzirom na to  u kakvom je stanju država, to  je za mene čisti apsurd, kaže  nezavisni Marko Brala.
Načelnik je objasnio da se  radi na tome da se na parkiralištu zaposli osoba s certifikatom, kako bi se parkiranje počelo naplaćivati i ujedno donositi zaradu.
Sljedeća rasprava se vodila  oko turizma, gdje je Roko  Brala ukratko zaključio da se  po tom pitanju već godinama  ne radi ništa. Kako kaže, jedno mjesto kao Posedarje  očekuje zaradu od turizma, a  nema uređenih plaža, biciklističkih staza niti prigodnog sadržaja. Načelnik ga je demantirao činjenicama da se zgrada  Turističke zajednice nedavno  obnovila i da se radi na moderniziranju sustava te pohvale stižu sa svih strana. To je  oporbu nakratko zadovoljilo,  jer je sljedeća točka bila vrhunac sjednice. Naime, izmjenom Statuta donosi se odluka  da o prodaji zemljišta na području općine odlučuju isključivo mjesni odbori. To je  oporbu razljutilo do te mjere  da su odlučili prekinuti sjednicu i napustiti prostoriju.