Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ukraden engleski seter vrijedan 14 tisuća kuna

29.12.2010. 23:00
Ukraden engleski seter vrijedan 14 tisuća kuna


Vlasniku sedam mjeseci stare engleske seterice bijelo-smeđe boje krađom je počinjena šteta od oko dvije tisuće eura. Naime, riječ je o lovnom psu vrhunske kvalitete, a upravo takvi psi prodaju se na ilegalnom talijanskom tržištu


Engleski seter vrhunskih osobina ukraden je u  utorak ujutro iz boks-prikolice  u polju Žednice između Galovca i Debeljaka. Nepoznati  kradljivac provalio je u prikolicu-boks u vlasništvu 43-godišnjeg uzgajivača pasa i rekreativnog lovca Zvonimira  Škunce iz Novalje i iz njega mu  ukrao žensko štene staro sedam mjeseci.
– S nekim svojim prijateljima  iz Italije na to sam područje  došao u lov. Prikolica u kojoj  su bila dva šteneta ostala je  parkirana u polju, a mi smo  oko 9 sati krenuli u lov. Vratili  smo se oko 12.30 i odmah sam  vidio da mi je prikolica provaljena. Jedno sam štene zatekao unutra, ali mi je ukradena kujica vrhunske kvalitete. Ona je čipirana i tetovirana  tako da se nadam da ću je  pronaći – rekao je Škunca koji  se s prijateljima odmah u srijedu uputio u potragu za štenetom na područje Galovca.  Netko mu je, naime, javio da je  njegovo štene vrijedno oko  dvije tisuće eura viđeno u Galovcu, pa ništa nije htio prepustiti slučaju već se i sam  uputio tamo.
– Kujica je bijelo-smeđe boje  i ja bih je prepoznao među  stotinama, a pogotovo jer ima i  tetovažu – kaže Škunca dodajući kako se upravo i bojao  da bi mu se ovakvo što moglo  dogoditi na zadarskom području. Naime, kako nam je  rekao, među lovcima i uzgajivačima, a posebice lovnih  pasmina, kruže priče da se na  zadarskom području najviše  kradu psi i potom, dobro uhodanim kanalima odvoze u Italiju gdje su talijanski lovci  spremni za kvalitetnog psa izdvojiti između dvije i tri tisuće  eura. Preprodavači čak čipiranim psima skidaju postojeće  i stavljaju svoje čipove kako bi  ih nesmetano prevezli preko  državne granice.  Škunca kaže  kako je tražeći svoje štene na  području Debeljaka čuo kako  je svega nekoliko dana ranije  provaljen boks jednom mještaninu iz kojega mu je ukraden  također lovački pas – bretonac. A, krađa bretonca i engleskog setera zabilježena je i  u Posedarju prije dvije godine.  Tamo je nepoznati počinitelj  tijekom noći provalio u boks  i  odveo pse čija je vrijednost  procijenjena na oko 20 tisuća  kuna. I za te pse se sumnjalo  kako su bili namijenjeni ilegalnom talijanskom tržištu.
Osim samog vlasnika ukradenog psa, Zvonimira Škunce i  njegovih prijatelja, za psom,  ali i kradljivcem, traga i zadarska policija koja je protiv  nepoznatog počinitelja već podnijela kaznenu prijavu.