Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Godina Puntamičana za povijest

29.12.2011. 23:00
Godina Puntamičana za povijest


Protekla godina za Borik-Puntamiku, kasnije preimenovanu u Sonik-Puntamika, bila je najuspješnija u njenoj povijesti. Nikad mlađi sastav pod vodstvom energičnog trenera Nevena Plantaka nakon odlično odrađene polusezone u A-1 ligi sa omjerom 6-3 nastavio je u sličnim tonovima i početkom 2011. godine. U gostima se nije moglo preko Darde, Alkara i Dubrovnika, no velik posao ka očuvanju šansi za plasman u Ligu za prvaka momci u zelenom su napravili trima domaćim pobjedama nad Dubravom, Trogirom i Zabokom.
Tri kola prije kraja osnovnog dijela lige Puntamičanima je trebalo dvije pobjede za neočekivani ulazak u elitu hrvatske košarke. Ružić, Škifić, Petani i ostalo društvo nisu se uplašili te prilike već su autoritativnim nastupom u Slavonskom Brodu protiv Svjetlosti debelo odškrinuli ta vrata raja zvana Liga za prvaka. Trebala im je još pobjeda koju su ostvarili u pretposljednjem kolu protiv Kvarnera u Jazinama tako da im gostovanje u Splitu u posljednjem kolu nije imalo rezultatski značaj. Sa druge pozicije u A-1 ligi zeleni su upali u društvo Cedevite, Zagreba, Cibone i Zadra, a što je najvažnije ostvarili su svoj elementarni cilj očuvanja prvoligaškog statusa.
Međutim, velikim partijama momčadi Nevena Plantaka tu nije bio kraj. Svu snagu momčadskog duha zeleni su pokazali u prvom kolu protiv Cibone u punm Jazinama. Veliki Euroligaš doslovno je ponižen od strane „zadarskih poluamatera” s nevjerojatnih 23 poena razlike što je tu utakmicu svrstalo u one najveće za ovog mlađeg zadarskog prvoligaša. Uslijedilo je gostovanje Cedevite u Jazinama i umalo se dogodio novi veliki pothvat zelenih, ali skupocjena momčad Aleksandra Petrovića je uspjela u posljednjim sekundama sačuvati tri poena viška i tako spriječiti novo iznenađenje u režiji Borik-Puntamike.
Pretežak raspored u sljedeća tri kola donio im je očekivane poraze od Splita, Zagreba i Zadra dok su odlične igre uspjeli konačno naplatiti u 6. i 7. kolu pobjedama nad Zabokom u Jazinama i u sred Sinja kad su Alkaru anulirali 17 viška iz prvog poluvremena. Do kraja natjecanja uspjeli su Plantakovi igrači doći do još dvije pobjede, u Jazinama kontra Splita i Alkara, što ih je sa ukupno pet pobjeda u žestokoj konkurenciji svrstalo na kraju na peto mjesto u Hrvatskoj odmah iza svemirskih momčadi Cedevite, Zagreba, Cibone i Zadra.
Nova sezona donijela je povratak u zbilju, jer se trener Plantak moro suočiti s mnogim promjenama u rosteru, pa je tako ostao bez glavnih vedeta Škifića, Petanija, Ružića i Mikulića, a teret nositelja su preuzeli iznimno mladi Pešut, Čakarun, Šarlija uz iskusnijeg Jurjevića te se shodno predviđanjima i mogućnostima dohvatilo četiri pobjede iz 11 kola. Krenulo se porazom u Jazinama od ambicioznog Jolly JBS-a te kod favorita lige Splita. Prva pobjeda sezone je stigla doma protiv Dubrovnika, a do kraja jesenskog dijela Puntamičani su uzeli još tri skalpa, i to sve na domaćem parketu, protiv Zaboka, Križevaca i Alkara.
U gostima su bili jako blizu protiv Kvarnera, Svjetlosti i Darde, ali izuzetno zeleni sastav pod vodstvom trenera Plantaka je pokazao da je neiskustvo ipak bila prevelika prepreka još boljem plasmanu od diobe pretposljednjeg mjesta na ljestvici A-1 lige.
Ako je tražiti pozitivna kretanja u ovom klubu barem što se financijskog dijela tiče onda vrijedi istaknuti kraj 2011. godine kad se dogodila promjena imena u Sonik-Puntamika ulaganjem određenih sredstava trgovačkog lanca Sonik u klub, a i iz gradskog proračuna je stigla „povišica” od 300.000 kn kao svojevrsno priznanje za postignute rezultate. Povijesnu godinu Puntamičani su zaključili pomalo iznenađujućim porazom u Kupu Krešimira Ćosića od A-2 ligaša GKK Šibenika, no to definitivno nije moglo pokvariti ukupan dojam cijele 2011. godine koja će zlatnim slovima biti upisana u povijest kluba.