Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Okom objektiva o životu o. Ante Gabrića

29.12.2011. 23:00
Okom objektiva o životu o. Ante Gabrića


Zvonimir Atletić dugogodišnji je fotograf Glasa Koncila i drugih medija, a fotografski je pratio i o. Antu Gabrića koji je djelovao u Bengaliji u Indiji, gdje je došao krajem 1938. godine


“Sveti Ante Neretvanski” naziv je izložbe fotografija autora Zvonimira Atletića, postavljene u Samostanu sv. Marije u Zadru u čast velikom hrvatskom misionaru, isusovcu o. Anti Gabriću, rodom iz Metkovića koji je djelovao u Bengaliji u Indiji, gdje je došao krajem 1938. godine. Tada je u Indiju došla i majka Terezija, utemeljiteljica Misionarki ljubavi. Bio je njezin suradnik i duhovnik toga reda. Neke od izloženih fotografija prikazuju njihove susrete u apostolskom radu za bolesne, siromašne i potrebite kojima su posvetili cijeli svoj život. O. Ante Gabrić rođen je 18. veljače 1915. godine u Metkoviću, a umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. Rodio se kao deveto dijete u kršćanskoj obitelji. Po njegovoj želji pokopan je u misijskoj postaji “Maria Polli”, s grudom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora.
 Zvonimir Atletić dugogodišnji je fotograf Glasa Koncila i drugih medija, a fotografski je pratio i o. Antu Gabrića. Izložba predstavlja seriju crno-bijelih fotografija, a do sada je obišla veći broj hrvatskih gradova.
 Ovom duhovno-kulturnom događaju, koji je započeo pjesmom “Radujte se narodi” nazočili su zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, mons. dr. Pavao Kero, ravnatelj SICU-a, prof. Radomir Jurić, savjetnik Arheološkog muzeja, Ivan Ugrin, autor predgovora kataloga, Mate Bosnić, iz udruge Ivan Pavao II., zadarski župan Stipe Zrilić, predstavnici ustanova, redovnice različitih redova i brojni gosti. Kako nam je kazala opatica Anastazija Čizmin, izložba će biti otvorena kroz sljedeće mjesece.
– Ova izložba je već petnaesta u Hrvatskoj, u roku deset mjeseci, što je očito pokazatelj da hrvatski narod vjeruje o. Anti Gabriću, tako malom i siromašnom čovjeku iz Metkovića koji je živio i djelovao pronoseći Kristovo Evanđelje u dalekoj Bengaliji. Udruga Ivan Pavao II. je laička udruga koja nastoji po uzoru na blaženog papu Ivana Pavla II. djelovati u prvom redu karitativno među siromašnim učenicima i studentima. Prošle godine smo se odlučili skupa s autorima ove izložbe, a to je fotograf Glasa Koncila Zvonimir Atletić i hrvatski katolički novinar Ivan Ugrin koji je osmislio cijelu izložbu, kazao je Mate Bosnić. Nadbiskupu Puljiću je darovao sliku o. Ante Gabrića u susretu s Majkom Terezijom.